Соколац: Општина се кредитно задужује за 2,5 милиона КМ

Agencije
Соколац: Општина се кредитно задужује за 2,5 милиона КМ

СОКОЛАЦ - Одборници Скуштине општине Соколац донијели су данас одлуку о кредитном задужењу општине Соколац од 2,5 милиона КМ, па ће укупно задужење ове локалне заједнице бити око 7.700.000 КМ, рекао је начелник општине Милован Бјелица.

Бјелица је нагласио да ће кредитна средства бити утрошена за рефинансирање неисплаћеног дугорочног дуга од 660.000 КМ, за исплату пореских обавеза према Пореској управи Републике Српске од 600.000 КМ и за финансирање капиталних инвестиција од 1.240.000 КМ.

Каматна стопа је 4,5 одсто на годишњем нивоу.

"Дио кредита за протеклу годину смо отплатили из дијела емитованих обвезница, али и сада једним дијелом идемо у рефинансирање обавеза, измирење обавеза према добављачима и дио планирамо за капиталне инвестиције", изјавио је Бјелица новинарима.

Он је нагласио да је општина Соколац суфинансирала више пројеката значајним процентом, због чега и нису измирене обавезе према неким добављачима.

Бјелица је навео да је остварени редовни приход општине у 2019. години био 5.341.180 КМ.

Већином гласова на данашњој сједници Скупштине општине Соколац усвојен је и План капиталних инвестиција за наредне двије године и биће уврштен у нову стратегију десетогодишњег развоја општине чија израда је у завршној фази.

Бјелица је нагласио да је укупна вриједност предложених капиталних пројекта према овом плану 32.864.540 КМ.

Према његовим ријечима, у овом плану приоритет је дат изградњи канализационог вода Мајдани-Бјелосављевићи вриједности 316.800 КМ, изградњи канализационог колектора Брезјак-Бјелосављевићи вриједности око 380.000 КМ, изградњи система за пречишћавање отпадних вода вриједности 4.425.000 КМ, те изградњи постројења за припрему воде за пиће "Биоштица" вриједности 1.424.250 КМ.

Бјелица је рекао да ће ови пројекти бити финансирани буџетским средствима, кредитним и грант средствима.

Пројектом капиталних инвестиција предвиђена су четири пројекта у области саобраћајне инфраструктуре, више пројеката у области енергетске ефикасности и пољопривреде.

У области културе и туризма општина Соколац планира да тражи партнера за наставак активности на изградњи етно-насеља "Соколовград" на Равној Романији процијење вриједности 2.000.000 КМ, те изградњу Градска куће процијењене вриједности 4.978.350 КМ.

Предсједник опозиционог клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић рекао је новинарима да је пет од присутних шест одборника овог клуба гласало против кредитног задужења општине Соколац јер сматрају "да такве одлуке о задужењу треба да доносе рјешења, а не само да продубе кризу".

Он је нагласио да овај сазив локалне скупштине већ трећи пут доноси одлуку о подизању кредита.

"Сваки кредит образлаже се тиме да ће бити затворен претходни, а сада смо свједоци да опет узимамо нови, да бисмо затворили неки ранији кредит", истакао је Радић.

Он је рекао да је планирано да са 600.000 КМ кредитних средстава треба да се измири порески дуг, чиме се само продужава агонија, а не рјешава проблем.

Радић је напоменуо да је приједлог клуба СНСД-а да се новим кредитом спроведе план реорганизације и систематизације административне службе у овој општини и тако смање трошкови.

У клубу СНСД-а пет одборника је остало уздржано и приликом усвајања Плана капиталних инвестиција за период 2020-2022. година, цијенећи да је нереалан и да је на дневном реду "да би покрио ново кредитно задужење општине".

Према Радићевим ријечима, став овог клуба јесте да се планиране капиталне инвестиције не могу испоштовати.

"Требало би да се бавимо стварима од посебног значаја за грађане општине, као што је рјешавање проблема прекида у водоснабдијевању потрошача при свакој већој временској непогоди", истакао је Радић.

Он сматра да овај план инвестиција ништа не доноси ново и да се његовом реализацијом не отварају нова радна мјеста.

На данашњој сједници Скупштине општине Соколац, између осталог, донесена је и одлука којом је утврђено да просјечна коначна грађевинска цијена метра квадратног корисне површине стамбеног и пословног простора у прошлој години на подручју ове општине износи 540 КМ и служиће као основица за израчунавање висине накнаде за једнократну ренту.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана