Соколац: Обављено више од 60 бесплатних специјалистичких прегледа

Срна
Соколац: Обављено више од 60 бесплатних специјалистичких прегледа

СОКОЛАЦ - Еминентни медицински специјалисти из Београда и Земуна данас су у Дому здравља на Сокоцу бесплатно прегледали више од 60 пацијената из ове и сусједних општина.

Специјалиста оториноларингологије /ОРЛ/ са Војно-медицинске академије /ВМА/ из Београда Душан Бијелић рекао је Срни да је у овој установи прегледао 18 пацијената код којих су најчешћи проблеми били са дисањем на нос и проблеми са ушима, посебно код мале дјеце.

Бијелић је нагласио да већ други пут са радошћу долази на Соколац на позив пријатеља из Завичајног удружења “Романија”.

“Најбоље је да се проблем са здрављем рјешава што прије, јер ако се на вријеме не предузму праве мјере посљедице су озбиљне и не могу се поправити”, поручио је Бијелић, који је пуковник у пензији.

Пуковник Љубодраг Минић, специјалиста неурохирургије на ВМА, који је 1992. био један од љекара у Војној болници у Породманији/Главној болници Врховног штаба Војске Републике Српске/, прегледао је 15 пацијената, међу којима су били и они које је оперисао прије 29 година у ратним околностима.

Он је рекао да је за четири пацијента, који имају повреде од раније, препоручио даље неурохируршко оперативно лијечење.

“Они ће бити примљени на ВМА уколико испуне услове, а то је коректан упут за болничко лијечење насловљен на клинику у којој радим са дозволом надлежног Фонда који плаћа то лијечење”, нагласио је Минић.

Како је навео, највећи број пацијената који затражили његову помоћ су лица са дегенеративном болести кичменог стуба за које је урађена рендген дијагностика.

Минић је изразио задовољство што може да помогне људима у овом крају, те истакао да ће повремено долазити да обави бесплатне прегледе са надом да заједнички могу више да учине за пацијенте у Српској.

Доктори Драгана Миловановић и Сандра Станић, специјалисти гинекологије и акушерства из Земуна, данас су прегледале 30 пацијената.

Миловановићева је рекла да имају у плану да на Соколац дођу још једном како би прегледале још педесетак жена за које су заказани специјалистички прегледи.

“Ми смо овдје да помогнемо, да изађемо у сусрет женама које не стигну да се прегледају, захваљујући идеји Завичајног удружења које окупља Романијце”, навела је Миловановићева.

Она је нагласила да ће наставити да долазе због колпоскопије, регуларних гинеколошких прегледа, ултразвука дојки и контролних прегледа, те ради могућих препорука за неку од регионалних хирургија у случају потребе за операцијом.

Бесплатни прегледи стручњака из обасти медицине у Дому здравља “Др Љубомир Ћеранић” на Сокоцу организовани су захваљујући активности Завичајног удружења “Романија” које је формирано средином маја у Београду, а чине га људи поријеклом са подручја општине Соколац, Хан Пијесак, Рогатица и Пала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана