Соколац: На платоу код Градске фонтане постављена паметна клупа

Срна
Foto: Срна

СОКОЛАЦ- На платоу код Градске фонтане на Сокоцу данас је инсталирана паметна клупа, вриједна 8.000 КМ, која ће грађанима служити за пуњење мобилних телефона, таблета, лаптопа и кориштење бесплатног интернета.

Директор Градске развојне агенције Источно Сарајево Младенка Пандуревић рекла је новинарима да је паметна клупа постављена у оквиру пројекта који је спроведен у претходном периоду, из европских средстава.

Пандуревићева је нагласила да паметна клупа има четири УСБ прикључка за кабловско пуњење мобилних телефона и лаптопа, два бежична пуњења и бесплатан интернет који покрива шири простор на платоу око Градске фонтане.

"Клупа ће имати вишеструку намјерну, биће дио урбаног молбилијара и красиће овај предивни плато код фонтане на Сокоцу", изјавила је Пандуровићева.

Она је истакла да је оваква клупа постављена у Источној Илиџи на шеталишту "Др Лазић" и да ће једна бити инсталирана на шталишту на Палама.

Према њеним ријечима, општине Источно Ново Сарајево и Трново су претходно саме инвестирале и поставиле паметне клупе.

Пандуровићева је најавила да Градска развојна агенција планира да свих шест општина које чине град Источно Сарајево покрије сензорима за мјерење температуре, влажности и загађења ваздуха, гдје ће сваки корисник на свом мобилном телефону имати приступ апликацији путем које ће у сваком тренутку у реалном времену имати те информације.

Она је подсјетила да је град Источно Сарајево први град који је ушао у заједницу паметних градова на нивоу Европе и да је искористио могућност дату БиХ као земљи у приступу, да кроз овај пројекат нових технологија унаприједи услуге грађанима.

Директор продаје у "Телемаксу" из Бањалуке Никола Максимчук рекао је да је "Сити геко" /Цитy Гецко/ паметна клупа нови заштићени бренд ове компаније и представља урбани молбилијар, кроз рјешења која сунчеву енергију претварају у електричну енергију и складиште је у једној батерији, те пружа могућност корисницима да пуне своје мобилне телефоне, таблете и лаптопе, те користе бесплатни интернет.

"Оно што издваја наше клупе од осталих је управо та модуларност, да сви модули могу да се укомбинују у лијеп изглед, који чини једно социјално окупљање гдје млади могу да се друже и користе све позитивне ствари и услуге", нагласио је Максимчук.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изразио је захвалност менаџменту Градске развојне агенције, који је препознао потребе градских општина, међу којима је и Соколац, гдје се све више користе нове технологије.

Бјелица је нагласио да је паметна клупа постављена на платоу код Градске фонтане у Улици 9. јануар, на чијем уређењу се ради већ мјесецима захваљујући помоћи Владе Републике Српске, Дирекцији за путеве и граду Источно Сарајево, те ранијој подршци представника "М:тела" из Бањалуке, који су помогли да се уради Градска фонтана.

Он је рекао да ће ускоро бити постављени и други пратећи садржаји у овој улици, како би била потпуно уређена, украшена и достојна имена које носи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана