Соколац: Изложба рукотворина чланица удружења “Аурора”

Срна
Соколац: Изложба рукотворина чланица удружења “Аурора”

СОКОЛАЦ - Чланови Секције за друштвену активност жена соколачког Удружења грађана “Аурора” представиле су вечерас своје рукотворине гостима хотела “Златни бор” на Сокоцу.

Предсједник ове секције Љиљана Гајевић рекла је Срни да је изложба ручних радова, те одјевних и украсних предмета, организована поводом почетка божићног поста.

Члан Удружења Слободанка Бјековић каже да је вечерас продала неколико пари плетених чарапа, те подсјећа да се недавно представила на Првом сајму женског стваралаштва у Бањалуци, гдје су њене рукотворине од вуне привукле велику пажњу.

Она је навела да је на овом сајму учествовала захваљујући Милени Регоје из Удружењу жена “Жир” из Источног Сарајева која јој је понудила да плете приглавке сарајевско-романијског краја.

“Исплела сам једне које ће послужити као примјерак за који се треба одредити оригинална шара и боја, како би ти примјерци били послати у Унеско као препознатљив мотив традиционалне народне ношње”, рекла је Бјековићева.

Она каже да је вечерас изложила дио својих плетених одјевних и украсних премета - капе, рукавице, шалове и чарапе, у сусрет предстојећој зимској сезони.

Бјековићева додаје да је плела, хеклала и везла од ране младости, те да посљедњих 10 година, након одласка у пензију, сваки слободан тренутак проводи са концем и иглама у рукама.

Она истиче да ужива у изради ручних радова, али и да има користи од њихове продаје јер наруџбе стижу и из иностранства.

У оквиру вечерашње изложбе први пут је на Балкану представљена руска компанија “Вертера” која се бави органским производима од морских алги.

Доктор Галина Абрамова из Русије и представници “Вертере” за Чешку презентовали су производе ове фирме која ће, како је речено, добити сертификат и за рад у БиХ.

Удружење грађана “Аурора” основано је 2007. године и има око 60 чланова.

У оквиру удружења дјелује Секција за друштвену активност жена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана