Соколац има шта да понуди инвеститорима и туристима

Данијела Бајић
Соколац има шта да понуди инвеститорима и туристима

СОКОЛАЦ - Шуме, бистре ријеке, пашњаци, надалеко познати кајмак и сир само су дио билтена о Сокоцу који је прослијеђен на и-мејл адресе више хиљада пословних људи у региону.

Своје мјесто у пројекту скенирања општина и градова Српске, које је покренуло Представништво Српске у Србији с циљем промоције њихових потенцијала и привлачења инвеститора, послије Требиња нашао је и Соколац, општина у срцу Романије, која и те како има чиме да се поноси.

Начелник Сокоца Милован Бјелица каже да се ова општина константно развија, захваљујући природним ресурсима, географском положају и снази и знању мјештана, те да је то средина у којој има животног оптимизма.

- То потврђује чињеница да из године у годину биљежимо све већу привредну активност, отварају су нова постројења, док постојећа проширују своје капацитете - казао је Бјелица.

Додао је да ће захваљујући својеврсној “личној карти” бити још видљивији међу туристима и инвеститорима, што ће бити додатни вјетар у леђа.

Када је у питању економски развој општине, Бјелица издваја индустријску зону у Подроманији, која задовољава све потребе инвеститора, јер има савремени водовод, канализацију, електромрежу и приступне путеве.

- Ту се већ налази одређени број привредних субјеката, а један дио је у изградњи. Брзи путеви и аеродром на Гласинцу, који су планирани у будућности, додатно ће повећати вриједност ове индустријске зоне - истакао је Бјелица, додавши да општина неће стати са улагањем у развој спортских, туристичких, као и пољопривредних капацитета.

Према његовим ријечима, један од значајнијих пројеката у наредном периоду је изградња градске куће, у којој ће бити смјештено обданиште, конференцијска сала, дио локалне управе, туристичка организација, позориште, музеј и кино-сала.

- Тај пројекат ће нашој општини, али и самом граду Источно Сарајево дати непроцјењиву културну и туристичку вриједност. У току је процедура избора рјешења, након чега ћемо приступити изради комплетног пројекта градске куће - нагласио је Бјелица.

Шеф Представништва РС у Србији Млађен Цицовић казао је да је Соколац друга по реду локална заједница која је добила својеврсну “личну карту”.

- Што се тиче Сокоца, интересовање је велико, добили смо доста позива из многих крајева Српске и Србије - казао је Цицовић и додао да ће, захваљујући сарадњи са порталом “еКапија” у овом пројекту, и Градишка ускоро добити “личну карту”.

Цицовић је нагласио да су билтени о локалним заједницама у Српској, осим за сарадњу и потенцијална улагања, добар водич свима који у РС планирају одмор, сајмове, едукативне посјете, конгресе и слично.

Струја

Милован Бјелица каже да је струја тренутно највећи проблем у општини, јер због дотрајалих стубова и електричних водова често долази до прекида и пада напона.

- Због тога привредници трпе велику штету. Обраћали смо се надлежном предузећу и обећали су да ће у план за наредну годину уврстити замјену стубова и поправку електричних водова - казао је Бјелица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана