Шок у Котор Варошу, порез већи за 340 одсто

Маријана Миљић
Шок у Котор Варошу, порез већи за 340 одсто

Котор Варош - Плаве коверте шокирале су становнике Котор Вароша, јер су се у њима нашли рачуни за порез на непокретности чији је износ порастао невјероватних 340 одсто у односу на прошлогодишњи.

Драстично повећање пореза на непокретности за ову годину, за коју је Пореска управа РС завршила подјелу више од 6.000 рачуна у Котор Варошу, проузроковала је одлука которварошке Скупштине општине о измјени пореске стопе и зона на основу којих се утврђује вриједност непокретности. Одлуком скупштинске већине коју чине СДС, ПДП и СДА пореска стопа је повећана са 0,06 одсто из 2015. на 0,20 одсто за ову годину, односно за невјероватних 340 процената. Пореске рачуне додатно је повећала одлука о измјени зона на основу којих се утврђује вриједност земљишта и објеката, што је драстично повећало пореску основу.

Начелник Котор Вароша Далибор Вучановић каже да су кривци за повећање пореза странке које чине скупштинску већину и општинско Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове који су донијели катастрофалне одлуке на штету сваког домаћинства и привредника.

- Дио грађана мора да плати већи порез на основу више пореске стопе, док други морају да издвоје више новца и на основу више пореске стопе и на основу промјене вриједности земљишта због измјене зона - рекао је Вучановић.

Наглашава да Скупштина општине мора поништити одлуке на чију штетност је упозоравао и приликом њиховог усвајања.

- Свакодневно пристижу жалбе грађана због превеликог износа на рачунима за порез. Грађани су с правом огорчени. Дошло је до хаоса. Повећањем пореза највише су погођена насеља која су удаљенија од центра града, јер је Одјељење за просторно уређење процијенило да земљиште у руралним подручјима вриједи више него у урбаним. То нити је реално, нити је нормално - казао је Вучановић.

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Слободан Гелић казао је да није овлашћен да даје изјаве за медије. У СДС-у и ПДП-у су постали свјесни да су донијели катастрофалне одлуке тек када је избио народни бунт. Предсједник Општинског одбора СДС-а Недељко Гламочак каже да је порез повећан дијелом и због тога што је Влада РС прво сугерисала свим локалним заједницама да приликом усвајања буџета одреде јединствену стопу пореза на непокретности од 0,20 одсто. Он признаје да је Влада касније дала могућност локалним заједницама да саме одреде пореску стопу.

- То је већ било касно, јер смо ми укалкулисали у буџет стопу пореза од 0,20 одсто. Направљена је грешка и појавио се велики проблем, јер су грађани на крају добили енормне износе на рачунима за порез на непокретности. До 20. августа биће одржана посебна сједница Скупштине општине на којој ће одлуке на основу којих је дошло до повећања пореза на непокретности бити стављене ван снаге - казао је Гламочак и позвао грађане да не плаћају рачуне, јер ће бити донесена нова одлука на основу које ће бити обрачунат порез.

Предсједник Општинског одбора и шеф Клуба одборника ПДП-а у Скупштини општине Котор Варош Миодраг Петровић признаје да су направили грешку када су гласали за одлуку о повећању пореза на непокретности.

- Видимо да је направљена грешка, јер свакодневно стижу притужбе грађана. Мало смо пожурили са усвајањем одлуке о новој стопи пореза на непокретности за ову годину и промјени зона. Сада видимо да то није никако у интересу грађана. Због тога ће та одлука бити стављена ван снаге и донесена нова која ће бити прихватљива - навео је Петровић.

У СНСД-у чији су одборници гласали против одлуке о повећању пореске стопе и промјени зона истичу да су упозоравали да ће доћи до огромног раста рачуна за порез.

- СДС, ПДП и СДА су упркос томе усвојили одлуку. Када су видјели шта су урадили сада покушавају своју кривицу пребацити на начелника општине и Владу РС. Сада лицемјерно признају да су погријешили и најављују поништавање одлуке као да нису знали шта ће она произвести. Очигледно су намјеравали да преко леђа грађана и привреде обезбиједе новац у буџету како би исфинансирали страначка запошљавања - истичу у Општинском одбору СНСД-а наводећи да је само у посљедњих годину на терет буџета запослено око 40 људи.

Одлуку о повећању пореске стопе није подржао ни ДНС, а одборник ове странке Бранке Трифковић истиче да се она показала катастрофалном и да СДС, ПДП и СДА треба да објасне грађанима зашто су завукли руку у њихове џепове и хитно врате пореску стопу на претходни ниво.

Тешић: Лажна брига за народ

Предсједник Општинског одбора СП-а Предраг Тешић казао је да је одлука која је довела до огромног повећања рачуна за порез катастрофална и да показује колико странке које чине већину брину о народу.

- СДС, ПДП и СДА који су донијели ту одлуку треба да кажу да ли су ту одлуку донијели како би исфинансирали изборну кампању и покупили још мало пара прије него што их народ казни у октобру. Будући одборници СП-а ће сигурно поништити ову срамну одлуку - истакао је Тешић.

За повећање пореске стопе

СДС

ПДП

СДА

Против повећања пореске стопе

СНСД

ДНС

ИЗВОРНА СДС

ХДЗ БиХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана