СНСД и СП желе мјесто начелника у Српцу

Анита Јанковић
СНСД и СП желе мјесто начелника у Српцу

Србац - Општински одбор СНСД-а Србац тражи да први човјек ове локалне заједнице буде неко из њихових редова и не прихвата да кандидат за начелника буде из СП-а.

Заједнички кандидати СНСД-а, ДНС-а и СП-а за начелнике општина још нису познати у РС, али у СП-у не крију да би жељели да воде главну ријеч у Српцу, за шта имају подршку и републичких органа партије, сазнаје "Глас Српске".

Недоумица је да ли ће се коалиција ове три партије са републичког нивоа моћи пресликати у Српцу, јер велики дио чланова СНСД-а одбија да сарађује са СП-ом кога предводи садашњи начелник Српца Драго Ћирић, док коалиција са ДНС-ом није под знаком питања.

Извор "Гласа" тврди да и поред тога преговори већ увелико трају, а један од главних услова СНСД-а јесте да СП прихвати њиховог кандидата за начелника, док би у трку за локални парламент ишли са одвојеним листама.

- Преговори још нису завршени, али успоставили смо неке основне принципе, односно да кандидата за начелника мора дати наша странка. Остале детаље ћемо дефинисати у наредном периоду - каже предсједник СНСД-а у Српцу Млађан Драгосављевић.

Према његовим ријечима, један од главних кандидата СНСД-а за начелника општине је дипломирани економиста Владимир Гужвић, који је донедавно био у редовима Младих социјалдемократа и који важи за једног од најперспективнијих кадрова ове партије. Гужвић је од прошле године и члан Главног одбора СНСД-а.

- Прошле године смо имали иницијативу за преузимање законодавне и извршне власти и тада смо Гужвића одредили за кандидата начелника и он је најизвјеснији кандидат за изборе у октобру. Ипак, сачекаћемо инструкције врха странке и то ћемо питање дефинисати у наредном периоду - рекао је Драгосављевић.

Начелник Ћирић тврди супротно и каже да договор у вези са заједничким кандидатом још није сигуран те да се чекају инструкције шефова станака.

- Ако шефови из Бањалуке кажу да кандидат иде из СНСД-а, поштоваћу то, као што ћу поштовати одлуку ако кажу да буде из ДНС-а или наше странке. СНСД не може схватити да не могу имати апсолутну власт и сами одлучивати о свему, не знају се понашати партнерски и хоће све да држе у својим рукама - прича Ћирић и додаје да неће ништа прејудицирати, јер ништа конкретно није договорено.

Према његовим ријечима, СП је спреман на све договоре, али не жели никакве уцјене.

- Договарали смо се прошле седмице, али никакав договор нисмо постигли, зато идемо у даље преговоре. Чекамо шта ће бити у Бањалуци и коме ће припасти то фамозно мјесто начелника. Наша странка у Српцу нема обавезу ни према коме, можемо и са СНСД-ом, али и са Савезом за промјене, апсолутно нам је свеједно - казује Ћирић.

Он је додао да ће СП на локалним изборима у Српцу донијети превагу и да се без њих неће моћи формирати власт, јер рачунају на најмање три одборника.

Блокада

Припреме за предстојећу изборну кампању се одвијају и у другим партијама, а још није познато да ли ће СДС, НДП и ПДП, који партиципирају у локалном парламенту, дати заједничког кандидата за начелника општине.

Ове три партије су у коалицији са ДНС-ом на локалним изборима 2012. године дале подршку Драги Ћирићу, а у међувремену су му отказале повјерење, што је и довело до блокаде србачког парламента, која траје већ пуну годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана