СНСД и ДНС стављају тачку на дубоку кризу у Српцу

Анита Јанковић
СНСД и ДНС стављају тачку на дубоку кризу у Српцу

Србац - Дуга и дубока криза у законодавној власти у Српцу могла би коначно бити ријешена јер су на локалним изборима СНСД и ДНС, који су и до сада били у коалицији, освојили 14 од 25 одборничких мандата у Скупштини општине.

Посљедња сједница србачког парламента одржана је још прије годину и по, што је оставило тешке посљедице на економски и друштвени живот ове локалне заједнице. Новоизабрани начелник Српца и предсједник Општинског одбора СНСД-а Млађен Драгосављевић потврдио је да са ДНС-ом имају стабилну већину у парламенту са 14 одборника.

-  СНСД је освојио 12 одборничких мјеста и мало нам недостаје за још једно. Са ДНС-ом смо дефинитивно у коалицији и овим односом политичких снага криза у локалном парламенту ће напокон бити окончана. Остаје само да спроведемо законе и предвиђене процедуре - рекао је Драгосављевић и додао да ће са колегама из СНСД-а и коалиционим партнерима дати максимум како би оправдали велико повјерење које су добили од становника Српца.

Предсједник србачког ДНС-а Милош Будић каже да се састао са Драгосављевићем и да су потврдили ранији коалициони договор.

- Крећемо радити пуном паром, а убрзо ћемо договорити и наше прве кораке у скупштини - рекао је Будић.

"Глас Српске" сазнаје да би се коалицији могао придружити и СП који је освојио три мандата. Проблем је што ће социјалисте у скупштини предводити одлазећи начелник општине Драго Ћирић који није у добрим односима са СНСД-ом, али је спреман да они буду изглађени.

- СП ће прихватити коалицију са СНСД-ом и ДНС-ом ако нам то буде понуђено. Још ме нико није позвао да преговарамо, али ако се то деси пристаћемо, али не да бисмо били нечији привјесци, већ да имамо коректан однос и да скупштинска већина буде стабилнија. Са одборницима ове три странке скупштинска већина би била чврста и стабилна и могла би допринијети бољитку Српца - рекао је Ћирић.

Истакао је да није задовољан са три одборника, јер је рачунао на четири.

- Не могу бити задовољан јер нам је недостајало око 120 гласова за четвртог одборника, али тако је како је, народ је рекао своје и немамо права на жалбу - каже Ћирић.

Највећи неуспјех на изборима забиљежио је СДС који је са четири пао на три одборника, а њихов начелнички кандидат Ранко Недић добио је готово дупло мање гласова од новог Драгосављевића. Три одборника у скупштини и даље ће имати ПДП, док је пад забиљежио и НДП који је прије четири године добио три мандата, а сада ће имати два одборника.

Блокада србачког парламента је наступила у априлу прошле године, када је нова скупштинска већина предвођена СНСД-ом и ДНС-ом смијенила скупштинске функционере, али су они одбили да предају власт. Од тада су одржана три неуспјешна покушаја примопредаје власти, а случај је доспио и до Врховног суда РС.

Доминација медицинара и жена

Десет одборника из претходног сазива Скупштине општине Србац обновиће мандат, а у скупштинским клупама ће се наћи и 15 нових имена.

Занимљиво је да ће међу 12 одборника СНСД-а бити чак шест жена за разлику од претходног сазива када није прошла ниједна жена са листе ове партије. Када је ријеч о професијама највећи број одборника су медицинари, јер је у парламент изабрано пет љекара и једна медицинска сестра.

Однос снага у парламенту

СНСД - 12

СП - 3

ПДП - 3

СДС - 3

ДНС - 2

НДП - 2

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана