Снијег рушио штале, страдала стока

Дејан Јовичић
Снијег рушио штале, страдала стока

Србац - Обилне сњежне падавине оштетиле су неколико објеката на подручју србачке општине, а највећа штета причињена је у домаћинству Здравка и Виде Зељковић у Бајинцима гдје је урушена штала и страдало десет оваца, теле и шесторо прасади.

Вида Зељковић каже да је увече чула буку у дворишту, а кад је изашла напоље, видјела је да је штала потпуно уништена.

- Пробудила сам мужа и улетјели смо у рушевине да покушамо да спасемо стоку, али је то било тешко јер се урушио комплетан кров. Позвали смо комшије и заједничким снагама некако извукли краву која је била сва изгребена, а затим и 14 оваца са једним јагњетом. Привремено смо их смјестили у дворишну зграду, али је овај објекат неуслован и не знам колико ћемо их овдје моћи држати - каже Вида.

Међу угинулим животињама је теле које је имало свега три дана, а уз помоћ комшија ће ових дана организовати акцију ради рашчишћавања рушевина и извлачења преостале угинуле стоке.

- Све што смо стекли протеклих година је сада пропало. Од овог смо живјели и то нам је био једини извор прихода. Куда сад након овога, не знамо ни сами - каже Вида наводећи да се посебно брине за супруга који има здравствених проблема.

Сличне невоље задесиле су и домаћинство Новице Ђурђевића у Доњим Срђевићима гдје су на Божић велики сњежни наноси урушили кров штале.

- Мајка је отишла на божићно јутро да нахрани стоку и тада је видјела да се урушио кров. Изненадио сам се јер је објекат био у солидном стању и стар свега десетак година, али очигледно је да су сњежне падавине биле јаче. Стока, на сву срећу, није страдала јер се кров није урушио у унутрашњост објекта - истиче Новица.

Домаћинства у Бајинцима и Доњим Срђевићима обишао је самостални стручни сарадник за Цивилну заштиту Далибор Кошутић, који је направио записник и најавио да ће ове породице обићи комисија за процјену штете.

- Локална управа ће се потрудити да у складу са својим могућностима помогне да ови објекти буду враћени у функцију - истакао је Кошутић.

Током божићних празника оштећено је још неколико штала и дворишних објеката у Бајинцима и Ножичком гдје су уништени пластеници и пољопривредна механизација. Пољопривреднику Славиши Сувајцу из Лилића снијег је уништио 20 пластеника и причињена је штета већа од 20.000 марака.

Струја

У 11 србачких села и дијелу града није било струје током божићних празника због кварова на четири далековода проузрокованих сњежним наносима. Око 30 електричара два дана је радило на неприступачном терену на отклањању кварова, а сва села су у божићно предвечерје добила струју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана