Снијег покосио пластенике

Маријана Миљић
Снијег покосио пластенике

Бањалука - Сњежне падавине које су захватиле Републику Српску нанијеле су велику штету повртарима, уништивши им у потпуности пластенике.

Предсједник Удружења повртара РС Бранко Мастало рекао је да га пољопривредници зову откад је пао снијег и пријављују штету.

- Снијег је у потпуности поломио многе пластенике. Они су сравњени са земљом - рекао је Мастало и додао да су највише уништени салата, расад и рано поврће.

Нагласио је да је највећа штета причињена на подручју Лијевча поља, односно Лакташа, Градишке и Српца, гдје је и највише заступљена пластеничка производња. Мастало је навео да ће већ идућих дана обавијестити општинске комисије за процјену штете, које ће изаћи на терен, као и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

- Тренутно не можемо говорити колика је штета, али већ сада је евидентно да је огромна и да ће повртари бити у минусу - навео је Мастало.

Пољопривредник Славиша Сувајац из Лилића код Српца рекао је да му је снијег уништио 20 пластеника.

- Све што сам стварао је уништено. Само на пластеницима штета износи 20.000 марака - рекао је Сувајац и додао да је највјероватније уништен и шпинат који се налазио у пластеницима.

Предсједник Удружења пољопривредника и мљекара РС Владимир Усорац рекао је да је и ова година лоше почела за пољопривреднике јер је штета већ евидентна на самом почетку.

- Било је за очекивати да снијег, који је нападао и до 50 центиметара, уништи пластенике - казао је Усорац и навео да ће износ штете од сњежних падавина на пластеницима бити процијењен за мјесец.

Усорац је рекао да ће пољопривредници прошлу годину памтити по неповољним временским приликама и губицима у производњи. Он је нагласио да је 2015. била шеста неповољна година у низу за пољопривредну производњу.

- Имали смо у том циклусу четири сушне и двије плавне године, а по оцјени пољопривредника, висока температура и суша прошле године узроковале су штету од 50 одсто производње - рекао је Усорац.

Нарочито лоша ситуација била је у Семберији. Штете је било на свим усјевима, а посебно кукурузу.

Он је истакао да је стање у пољопривреди тешко и да се стално смањује број произвођача.

Воћари

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић рекао је да снијег који је падао претходних дана није нанио штету воћњацима у Српској.

- Воћари су прижељкивали снијег и пад температуре. Овакво вријеме успорило је вегетацију и то нам иде наруку - рекао је Дојчиновић и навео да снијег није поломио ни саднице у воћњацима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана