Снијег побиједио виртуелне игрице у Националном парку Сутјеска

Радмила Ђевић
Снијег побиједио виртуелне игрице у Националном парку Сутјеска

Фоча - Манифестација "Дан зимских радости" окупила је на десетине и старијих и млађих Фочака, који су у Долини хероја на Тјентишту уживали у санкању, скијању и јединственом природном амбијенту Националног парка "Сутјеска".

Још једном се показало да се сњежним играријама радују све генерације, а међу дјецом је било много љубитеља виртуелних свјетова и компјутерских игара који су сатима уживали на стази и свјежем ваздуху. Граја је одјекивала Долином хероја, док су се дјеца и одрасли спуштали низ падину од Спомен-комплекса битке на Сутјесци. Јединствени простор по којем шетају туристи из свих крајева свијета за кратко вријеме претворио се у санкалиште.

- Овдје је много мојих другара. Стаза је добра, једва смо ово чекали. Љепше нам је да се санкамо, него да играмо игрице на компјутеру или телефону - каже шестогодишња Тара Шаровић.

Дјетињства су се присјетили и многи родитељи, а није изостало ни прављење Сњешка Бијелића. Најмлађи су се радо опробали и у вожњи великим дрвеним саоницама вртића "Чика Јова Змај", а најхрабрији су сјели и на моторне санке, којима је вјешто управљао Златко Милановић.

- Дјеца су одушевљена, а занимљиво је то што и старији траже да се возе моторним санкама - каже Милановић.

Промоција Националног парка "Сутјеска", Долине хероја и зимских спортова, циљева које су су пред себе поставили организатори манифестације, у потпуности је успјела. Прво окупљање оваквог типа отвара врата за веће подухвате, који би Тјентишту вратили стару слику.

- Овако је некада било на Тјентишту, а ту је било и једно мање скијалиште са жичаром, које планирамо да обновимо у 2018. години. Тако бисмо имали квалитетно скијалиште са жичаром и стазом дугом 1.200 метара - рекао је директор Националног парка "Сутјеска" Дејан Павловић.

У општинској Туристичкој организацији сматрају да је манифестација "Дан зимских радости" веома важна, не само за промоцију туризма већ и за развој малишана.

- Желимо да промовишемо Тјентиште и Национални парк "Сутјеска", али и здрав начин живота, те да нашим најмлађим суграђанима приближимо чари природе. Циљ нам је да увиде шта све природа нуди, које су њене благодати кроз сва годишња доба, а њихова весела лица и радост показују да смо успјели у томе - рекла је директорица Туристичке организације Љепосава Ђајић.

Коло

Организовање манифестације помогли су и фочански фолклораши, шумска газдинства "Маглић" из Фоче и "Лелија" из Калиновика, те Основна школа "Свети Сава" и вртић "Чика Јова Змај" из Фоче.

Опијени свјежим ваздухом и добрим расположењем чланови Културно-умјетничког друштва "Фоча" су у подножију Долине хероја одиграли коло, а придружили су им се и посјетиоци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана