Снијег искључио струју, отежан саобраћај

Анита Јанковић, Душко Керезовић
Снијег искључио струју, отежан саобраћај

Бањалука - Први снијег проузроковао је велики број кварова на електромрежи, а бројна домаћинства на подручју Бањалуке, Кнежева, Језера, Мркоњић Града, Котор Вароша и Челинца остала су без електричне енергије.

Мокар снијег који је падао у ноћи између суботе и недјеље задао је пуне руке посла радницима "Електрокрајине" Бањалука, а најтеже стање било је на подручју општина Кнежева и Језера.

- Струје нам је нестало у суботу око 18 часова и још је нема. У кући је хладно као у Сибиру јер се гријемо на струју. Замотали смо се у деке и јоргане и цвокоћемо - рекао је мјештанин Кнежева Миленко Свјетлановић наводећи да је снијег у тој општини нападао више од 30 центиметара те да се чисти само главни пут на правцу Бањалука-Травник, док су споредни неочишћени.

Тешка ситуација, када је ријеч о снабдијевању струјом, била је јуче и у општини Крупа на Уни гдје је већина потрошача остала без струје, као и у Мркоњић Граду гдје око 70 одсто приградских насеља није имало електричну енергију.

- На подручју Бањалуке у квару су били углавном приградски далеководни правци у Буквалеку, Хан Колима, Љубачеву, Пријаковцима, Стричићима, Кнежевићима, Шибовима и Чесми. Има и много кварова на нисконапонској мрежи због чега је у више насеља дошло до рушења стубова и пуцања каблова - саопштено је из "Електројкрајине" Бањалука.

Струје није имало ни становништво прикључено на пет далеководних праваца у општинама Челинац и Котор Варош, те четири далековода на подручју Приједора. У ноћи између суботе и недјеље у Котор Варошу је дошло до  квара  на  мотору  пумпе, што је изазвало проблеме у  водоснабдијевању  корисника  градског  водовода.

- Све екипе су на терену и приоритетно раде на санацији средњонапонске мреже и рјешавању приоритетних кварова на нисконапонској мрежи.  Доста каблова је приликом пуцања пало са стубова на локалне путеве и у дворишта домаћинстава - рекли су у "Електрокрајини" и апеловали на грађане да не дирају жице већ да случај пријаве "Електродистрибуцији".

На подручју Новог Града јуче од девет часова у квару је био далековод Тукови-Нови Град, затим далеководи Добљин и Блатна и то на дијелу од Рудица до општине Крупа на Уни, као и далековод Сводна на правцу долином Јапре, те на правцу према Радомировцу.

У Ауто-мото савезу РС кажу да су сви путеви у Српској проходни, али да снијег и киша отежавају саобраћај.

- Због кише и снијега коловоз је клизав и мокар па се возачима савјетује опрезна вожња уз обавезну употребу зимске опреме нарочито на дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених висина због честих појава одрона - рекли су у Аумо-мото савезу.

Вријеме

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода РС у наредним данима биће облачно и хладно са падавинама.

- На југу Херцеговине ће падати киша, а у осталим крајевима сусњежица и снијег уз повећање снијежног покривача. Током јутра у планинама ће бити умјереног и јаког мраза а јутарње температуре ће се кретати од минус осам, до два, три степена изнад нуле на југу Српске. Очекују се дневне температуре од три до 11 степени Целзијуса - саопштили су из Хидрометеоролошлог завода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана