Снежана Кутлешић-Стевић, један од руководилаца у Центру за хипербаричну медицину и третман хроничних рана: Стручност и посвећеност смањују тегобе пацијената

Маријана Миљић
Снежана Кутлешић-Стевић, један од руководилаца у Центру за хипербаричну медицину и третман хроничних рана: Стручност и посвећеност смањују тегобе пацијената

Бањалука - Захваљујући стручном кадру и менаџменту Центар за хипербаричну медицину и третман хроничних рана, који дјелује у саставу Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" у Бањалуци, држи завидну позицију на европској мапи рада са хипербаричном комором.

У успјешном тиму је и специјалиста пулмологије и субспецијалиста баромедицине Снежана Кутлешић-Стевић, која руководи радом једине хипербаричне коморе у РС. У Центру за хипербаричну медицину и третман хроничних рана запослена је од 2008, а од 2012. године, а води и Одјељење пулмолошке рехабилитације.

- Наши резултати се огледају у великом броју пацијената и смањењу компликација болести. Терапија је сигурна и безболна и намијењена је пацијентима са хроничним ранама, компликацијама шећерне болести, системским болестима, за припрему пацијенткиња у склопу вантјелесне оплодње и друго - истиче Кутлешић-Стевић.

Пацијенти који долазе на пулмолошку рехабилитацију су углавном бивши пушачи и људи који имају проблем са слабијом толеранцијом напора, гушењем, недостатком ваздуха и погоршањем болести послије вирусних инфекција, алергена или и аерозагађења.

- То су пацијенти који имају озбиљно угрожен квалитет живота због тегоба које су препрека у обављању свакодневних активности. Терапија се спроводи у коморама у којима пацијент 60 минута удише стоодстотни кисеоник у измијењеним амбијенталним условима - појашњава Кутлешић-Стевић.

Уз инвестиције у опрему и средства за рад као кључан фактор истиче и улагање у кадар и сталну едукацију.

- Захваљујући томе ми смо, у ствари, база за едукацију кадра из ове области у овом дијелу Европе - истиче Кутлешић-Стевић.

Захваљујући ранијем раду у домовима здравља у Лакташима и Бањалуци у свакодневном контакту са пацијентима спознала је проблеме који муче здравство у РС, али је оптимиста у погледу његове модернизације како би пацијенти на свим нивоима имали најбољу могућу заштиту.

- Иако је комплетан здравствени систем у великим проблемима, постоје и добре ствари и ситуација се поправља. Сигурна сам да имамо квалитетан и стручан медицински кадар који је способан да ријеши проблеме и ојача здравствени систем - каже Кутлешић-Стевић и додаје да се залаже да буду појачани превентивни прегледи, што ће довести до смањења касних компликација код пацијената.

Цијелу каријеру посвећена је пацијентима, али је ове године, упркос великим обавезама, одлучила да направи искорак у политичке воде како би и на тај начин покушала да утиче на побољшање живота грађана. Иако се није активно бавила политиком, захваљујући блиставој каријери, повјерење јој је указао СНСД на чијој се одборничкој листи за Скупштину града Бањалуке на предстојећим локалним изборима нашла на другом мјесту.

- Вјерујем да са дугогодишњим искуством у раду са људима могу допринијети развоју града и дати нове идеје. Моји планови нису везани само за период од четири године, јер се Бањалука мора развијати у дужем периоду - истакла је Кутлешић-Стевић наводећи да је жеља за бољим градом за све опредијелила да се активира на политичкој сцени.

Биографија

Снежана Кутлешић-Стевић специјалиста је пулмологије уназад десет, а субспецијалиста баромедицине пет година.

- Волим ове обје гране медицине. То су различите области, али се на неким мјестима преклапају и надопуњавају. Ја сам ове специјализације добила, али су оне постале дио мене - каже Кутлешић-Стевић.

Медицински факултет у Бањалуци завршила је 1997. године, а потом специјализацију у Београду. Аутор и коаутор је више од 40 стручних радова, члан бројних удружења и судски вјештак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана