Смотра фолклора у Чечави окупила више од 700 учесника из Српске, Србије и Хрватске

Срна
Foto: Принтскрин

ТЕСЛИЋ- Смотра фолклора у теслићком насељу Чечава окупила је више од 700 учесника из 23 културно-умјетничка друштва из Републике Српске, Србије и Хрватске.

Помоћник министра трговине и туризма Републике Српске Далибор Панић указао је на значај ове културне манифестације на чијем обиму и квалитету могу да позавиде много веће локалне заједнице.

Према његовим ријечима, смотра је плод дугогодишњег рада неколико ентузијаста из Културно-умјетничког друштва /КУД/ "Душан Станковић" из Чечаве, те да стога није случајно да организација има подршку Владе Републике Српске, ресорног министарства и предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић.

Представник КУД-а "Душан Станковић" Ана Мастиловић истакла је да је одушевљена одзивом на овогодишњу смотру за коју каже да је најпосјећенија уназад 50 година.

Оснивач КУД-а "Српска традиција" из Београда Маријана Миликић каже да се удружење бави очувањем градских игара са којима се уз пјесму 30 ветерана први пут представило на данашњој смотри.

Уметнички руководилац фолклорне секције Завичајног удружења Срба са Озрена и Посавине из Борова Свјетлана Остојић каже да се 28 чланова овог друштва представило традиционалним играма са Озрена на кореографију "Девојка се на извор спрема".

Остојићева је истакла да већ двије године траје сарадња са чечавским КУД-ом и да су одушевљени гостопримством локалног становништва.

Представник КУД-а "Бранко Цветковић" из Београда Ненад Ђорђевић изразио је задовољство што се фолклор игра и одржава српска традиција, те похвалио организатора и квалитет смотре с обзиром да, оцијенио је, њена реализација није лака.

КУД "Бубушинац" из Пожаревца прошле године је добио плакету Златног КУД-а Србије, а његов представник Соња Пејрић рекла је да је одушевљена дочеком и што им је омогућено да се играма из Ниша и Крајишта представе уз многобројне друге квалитетне учеснике.

Данашњој манифестацији су присуствовали и посланици у Народној скупштини Републике Српске Александар Суботић и Данијел Јошић, посланик у Представничком дому Парламента БиХ Сања Вулић, као и градоначелник Добоја Борис Јеринић.

Јеринић је навео да Чечава обилује богатством традиције и обичаја те свега оног што његују културно-умјетничка друштва, а што је јако значајно за идентитет српског народа.

"Најбољи показатељ су дјеца, насмијана и разиграна и свакако наша је обавеза да будемо са њима", рекао је Јеринић.

Предсједник Савјета Мјесне заједнице Чечава Милан Милашиновић задовољан је што ће ово насеље данас бити у прилици и да промовише разноврсне садржаје како би употпунили туристичку понуду Теслића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана