Смољани код Босанског Петровца: Снаге одмјерили косци из осам земаља

Милијана Латиновић
Смољани код Босанског Петровца: Снаге одмјерили косци из осам земаља

Босански Петровац - Повратници у селу Смољана код Босанског Петровца јуче су били домаћини традиционалне манифестације "Прва коса Грмеча".

Његујући обичаје прадједова, преношене с кољена на кољено, седму годину заредом у организацији Удружења грађана "Рурални развој", а под покровитељством општине Босански Петровац организовано је такмичење у ручном кошењу траве. Титулу најбољег косца и трофеј "Латиновић Станко - Станкела" освојио је Мирко Кецман из Босанског Петровца, чија су брзина, умијеће и снага били пресудни те је сасвим заслужено освојио овај трофеј.

Такмичење је организовано и у категоријама штафета, спринт, пионири до 16 и млади до 21 годину.

Предсједник организационог одбора Дејан Прошић рекао је да се из године у годину број учесника манифестације повећава, а косе је јуче укрстило више од 50 косаца из РС и БиХ, Србије, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Словеније, Мађарске и Румуније.

- Најбољи начин за афирмацију села је одржавање традиције, јер Европи не требамо безлични и слаби, већ са јасно израженим идентитетом - рекао је Прошић. Додаје да је ове године манифестација организована на велики хришћански празник Видовдан у знак сјећања на 12  бораца који су 1992. године страдали на овај дан. Осим у такмичењу у кошењу, велики број посјетилаца уживао је у традиционалним играма, повлачењу конопца и бацању камена с рамена.

Предсједник мјесне заједнице Смољана Маринко Мрђа рекао је да су косачке мобе некада окупљале на десетине косаца.

- Домаћин је сазивао најбоље косце из села, а од раног јутра ливадама би одјекивали звуци клепања косе. Бирао се вођа, звани косибаша, брз и оштар косац - казао је Мрђа додајући да су овакве манифестације прилика да се дјеци пренесу обичаји њихових дједова.

Балкана

Побједник јубиларне, 25. манифестације "Дани косидбе на Балкани - Меморијал Лазар Лакета" на којој се надметало 26 косаца из РС, Србије и Црне Горе је Радомир Лекић из Мркоњић Града. Друго мјесто припало је Мирку Кецману из Петровца, а треће Зорану Ракити из Новог Сада. Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић рекао је да ће Влада увијек подржавати овакве манифестације које су дубоко утемељене у историји српског народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана