Смјена предсједника СО Градишка поново иде у судницу

Милан Вујић
Смјена предсједника СО Градишка поново иде у судницу

Градишка - Врховни суд РС укинуо је рјешење Окружног суда Бањалука којим је смијењеном предсједнику Скупштине општине Градишка Радиславу Дончићу наложено да преда дужност новоизабраном предсједнику Урошу Граховцу.

- Тиме је овај судски спор враћен на почетак, али Граховац остаје предсједник док суд не утврди другачије чињенично стање - рекао је Граховчев правни заступник Јевто Јанковић.

Он је истакао да још није добио рјешење Врховног суда, због чега га не може детаљно коментарисати, али да је упознат да постоји одлука о укидању рјешења Окружног суда.

- Она је донесена брзином свјетлости. Врховни суд је о Дончићевој жалби на рјешење Окружног суда требало да одлучује тек 30. децембра ове године. То доказују подаци из судске уписнице, али се неко дрзнуо да што прије пресуди. Одлука је донесена 6. августа само дан након што је Граховац уз помоћ судске полиције уведен у канцеларију предсједника Скупштине општине Градишка. Врховни суд је негирао све чињенице наведене у рјешењу Окружног суда - рекао је Јанковић.

Он је упитао предсједника Врховног суда Желимира Барића и судије како је 30. децембар постао 6. август.

- Одлука је донесена под притиском и за циљ има дестабилизацију Врховног суда РС, који би требало да буде појам правде и правичности. Ништа битно из те одлуке не произлази, јер ће се о томе поново расправљати, што значи да привремене мјере иду на поновни поступак, али је Граховац и даље предсједник. Врховни суд је могао рећи да је Дончић апсолутно у праву и ту онда Граховац нема шта да тражи. Овим је направљен још већи хаос - истакао је Јанковић.

Дончић је рекао да је одлука Врховног суда очекивана и да доказује да је друга страна чинила грешке приликом преузимања власти.

- Ја сам и даље предсједник Скупштине општине Градишка - истакао је Дончић.

У Врховном суду су рекли да је Барић на годишњем одмору и да не могу давати информације у вези са овим случајем.

Дончића је нова скупштинска већина предвођена СНСД-ом смијенила још у фебруару, али је он одбијао да преда дужност. Окружни суд у Бањалуци донио је 21. маја рјешење да је смјена скупштинског руководства обављена у складу са законом и наложио да буде обављена примопредаја. Иако је то у два наврата покушано, Граховац је тек 5. августа ушао у канцеларију предсједника Скупштине. Због Дончићевих опструкција Граховац је уз асистенцију судске полиције ушао у канцеларију. Затекао је, међутим, само голе зидове, а нестанак намјештаја је пријавио полицији.

Босић

Предсједник СДС-а Младен Босић поздравио је одлуку Врховног суда РС.

- Не тврдим да су судије корумпиране, али је више него очигледно да постоји контрола власти над предсједницима судова. Пресуда Врховног суда даје трачак наде да постоје људи у правосуђу који нису под апсолутном контролом актуелне власти - рекао је Босић.

С. Ш.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана