Шмитран мора да врати пола милиона марака

Небојша Томашевић
Шмитран мора да врати пола милиона марака

Бањалука - Бивши начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Градске управе Бањалука Милош Шмитран осуђен је у бањалучком Окружном суду на пола године затвора и новчану казну од 15.000 марака, а у градску касу мораће уплатити 539.410 КМ, колико је оштећена кривичним дјелом.

Шмитран ће казну од 15.000 марака морати платити у року од шест мјесеци, а уколико то не учини, она ће му бити замијењена затвором и за сваких 100 КМ иза браве ће морати провести дан. Нелегално стечену имовинску корист од 539.410 марака такође мора вратити у року од пола године, али она не може бити претворена у затворску казну.

Правоснажном пресудом стављена је тачка на судски процес у којем је Шмитрану суђено за злоупотребу службеног положаја или овлашћења након што је "Глас Српске" открио аферу у којој је он играо главну улогу.

Прву пресуду Шмитрану изрекао је бањалучки Основни суд 29. априла 2014. године осудивши га на шест мјесеци затвора и одузимање имовине у вриједности 25.000 марака. На ту пресуду се жалило Окружно тужилаштво па је Окружни суд уз шестомјесечну затворску казну Шмитрану изрекао и новчану од 15.000 марака и обавезао га да градски буџет обештети са више од пола милиона марака. Пресуда Окружног суда је укинута послије жалбе одбране због повреде законитости поступка. Због тога је у Окружном суду одржано ново суђење Шмитрану које је резултирало посљедњом пресудом - идентичном оној која је раније укинута.

У образложењу првостепене пресуде, коју је Шмитрану изрекао Основни суд, а које је потврђено и у правоснажној пресуди Окружног суда, наведено је да је мимо правилника додијелио новац из градског буџета за 42 особе и седам невладиних организација који су имали право да добију новац. Шмитран је уз то у периоду од четири и по године прекорачио дозвољени лимит за додјелу помоћи у износу од 403.710 КМ. Помоћ је додијелио и за девет особа које нису имале право на то прекршивши лимит за још 135.700 КМ. Повратнику Фикрети Чајић, која није имала право на помоћ, одобрио је 15.900, а за ту услугу од ње је добио 7.500 КМ. У пресуди су наведена имена још неколико особа од којих је Шмитран као противуслугу примио новац и на тај начин у џеп стрпао укупно 25.000 КМ.

Шмитран је у судском процесу признао да је кршећи правилник приликом додјеле помоћи оштетио градски буџет за 539.410 КМ. "Глас Српске" раније је објавио да је Шмитран предлагао Окружном тужилаштву закључење споразума о признању кривице по коме је био спреман да призна да је градском буџету нанио штету у износу од 400.000 КМ и да тај износ врати, али се касније предомислио. Шмитран је за вријеме мандата стекао чак шест станова у Бањалуци, а током поступка била му је блокирана имовина вриједна око 480.000 марака и жиро рачуни.

Окружно тужилаштво подигло је оптужницу против Шмитрана 4. јуна 2013. године. "Глас Српске" претходно је објавио серијал текстова о Шмитрановом "пословању" којим је стекао осам станова у Бањалуци од којих шест за вријеме мандата. У децембру 2012. године, послије 12 година рада у Градској управи, градоначелник Слободан Гаврановић уручио му је отказ.

Неодољиви љубавник

"Глас Српске" је током 2012. године писао да је Милош Шмитран добијање смјештаја и помоћи за припаднице борачко-инвалидских категорија условљавао сексуалним услугама. Он је тада на питање нашег новинара да ли је то тачно за себе казао да је "велики и неодољив љубавник" и да "зна са женама", али да ниједну "од љубавница ничим није условљавао".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана