Шмит на паљењу бадњака у Мостару

Анадолија
Foto: Анадолија

МОСТАР- Традиционалним паљењем бадњака и молитвама, Божић дочекују и православци у Мостару, а свечаном ритуалу у старој Православној цркви присуствовали су Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје као високог представника у Босни и Херцеговини, те градоначелник Мостара Марио Кордић.

Сви хришћани, како је поручено, из ове вечери требају изаћи радосни и сретни те испуњени самопоуздањем закорачити у нову годину.

– Захвалан сам на позиву и сматрам да оно што се десило недавно у Саборној цркви не смије поновити. Сваки вјерник, без обзира на опредјељење, има право да вјеру практикује како жели, у богомољама, и на то га не треба приморавати. Због тога су они који оштећују цркве, џамије и синагоге – они који штете миру – рекао је Шмит.
Најавио је да ће се одлучно даље борити за мир и бољи живот у Босни и Херцеговини.
– Својим средствима ћу допринијети да они који оштећују не успију. Свима желим да 2023. буде година мира и да се оно што се тренутно догађа у Украјини нигдје више не догоди, као и да се тамо не настави. За Босну и Херцеговину ово је дан радости. Заједно идемо у правцу европских интеграција. Након славља треба засукати рукаве и радити. Вјерујем да ћемо у наредном периоду радити оно што требамо. Политичари људима требају пружити оно што од њих очекују. У сваком случају људи у Босни и Херцеговини без обзира на религију могу рачунати на мене – изјавио је Шмит.

У истој цркви у поноћ ће се служити литургија, на којој се очекује велики број вјерника из цијеле Херцеговине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана