Смањена незапосленост и привреда јача у Приједору

С. Та.
Смањена незапосленост и привреда јача у Приједору

Приједор - Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић изјавио је јуче да је заједничким напорима Владе Српске и града Приједора у овој локалној заједници смањена незапосленост и повећана привредна активност.

- Мјере које су предузимали и Влада и град Приједор дале су резултате који су обезбиједили врло динамичну привреду, која има предуслове да се даље развија - рекао је Ђокић послије састанка са градоначелником Приједора Марком Павићем.

Он је подсјетио да је у посљедњих пет-шест година у град Приједор Влада Српске уложила 7,6 милиона марака подршком разним пројектима, од чега само у привреди 4,5 милиона марака.

Павић је затражио од Ђокића да у програм рада овог министарства и у економску политику и буџет за 2016. годину буду увршћени елементи који ће стимулисати привреду и стварати повољан амбијент за привлачење домаћих и страних инвестиција.
Према његовим ријечима, два су елемента која треба уврстити у ове документе за идућу годину - дијаспора као потенцијални инвеститор и отварање прекограничне сарадње са хрватским жупанијама уз Уну и Саву.

- Тај потенцијал нисмо добро искористили и мора бити предмет економске политике за идућу годину - рекао је Павић.

Он је навео да Приједор има пет великих, 16 средњих и 416 малих предузећа, али да велика и средња чине 54 одсто дохотка привреде града која је лани имала 42 милиона марака добити.

- Незапосленост се стално смањује. Сада имамо 7.200 незапослених, што је за 1.500 или за 17 одсто мање него 31. октобра прошле године. Покривеност увоза извозом је 120 одсто, док је у Републици Српској 58 одсто - додао је Павић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана