Служен парастос за Србе убијене на Папратној њиви

Срна
Служен парастос за Србе убијене на Папратној њиви

Фоча - Служењем парастоса код споменика на Папратној њиви код Фоче, данас су обиљежене 23 године од када су муслиманске снаге на том мјесту из засједе убиле 42 српска борца и цивила из Фоче, Трнова и Калиновика.

Осим родбине, цвијеће су на споменик положиле општинске делегације Борачке организације и Организације породица погинулих и заробљених из Фоче, те представници општине Фоча и начелник Калиновика Милева Комленовић.


Свијеће су, осим код споменика, прислужене и на остацима камиона, преврнутог испод макадамског пута, који је остао да свједочи о једном од најмасовнијих страдања Срба овог краја у протеклом рату.

Муслиманска војска је 20. септембра 1992. године у дубини српске територије, на старом путу Калиновик-Фоча из засједе засула "осама" и "зољама" камион Војске Републике Српске у којем је, осим бораца Миљевског батаљона, био и велики број цивила.

Нико није преживио напад, а међу жртвама је било и жена које су претходно из Трнова успјеле да избјегну у Калиновик.

Најмлађа жртва је Слободан Мастило, који је имао непуних 16 година.

Драго Џилит из Трнова тог дана остао је без осамнаестогодишње сестре Драгане и мајке Јованке.

"Пошле су код мене у Фочу гдје сам живио од 1992. године, али су их убили из засједе. Оца су ми прије тога заробили на Рогоју и он је те године убијен. Ни за један од ових злочина нико није одговарао", каже Драго који данас живи у Фочи.

Напад на војни транспорт, који је превозио цивиле, никада није судски процесуиран, а у фочанској Борачкој организацији не одустају од захтјева да починиоци буду кажњени.

"Знамо за неке починиоце овог злочина који су недоступни органима БиХ, јер су негдје у Европи, али има и оних који су доступни и налазе се у Сарајеву", каже члан Предсједништва Борачке организације Фоча Милош Лазовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана