Служен парастос за 45 убијених српских бораца

Срна
Служен парастос за 45 убијених српских бораца

Хан Пијесак - У мјесту Луке у Жепи код Хан Пијеска данас је служен парастос, прислужене свијеће и положени вијенци на спомен-плочу за 45 погинулих бораца Војске Републике Српске /ВРС/ који су погинули прије 24 године.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да су Срби себи у само два мјесеца 1992. године дозволили три слична догађаја који се односе на наивност и вјеровање у постигнути договор - у Добровољачкој Улици, на Брчанској малти и овдје на Жепи.


"Када је ријеч о непријатељима - ово представља симбол кукавичлука, подмуклости и непоштовања дате ријечи", рекао је Савчић и додао да су непријатељи касније, славећи овај догађај, своју јединицу назвали Одред "Четврти јуни".

Он је истакао да у српској војсци није било таквих нечасних примјера, што показује да је друга страна много раније почела да се припрема за рат.

"Наша наивност и вјера у дотадашњи заједнички живот била је пресудна да доживимо оволики број погинулих у једном дану", рекао је Савчић.

Савчић каже да су у саставу ове колоне били и дијелови који су заштићени по међународном ратном праву.

"Ни то нисмо истражили потпуно и нико за то није одговарао. Понавља се стара српска слабост - да када се обиљежава овај дан говоримо о жртвама и томе како се то догодило, али ту станемо", рекао је Савчић.

Предсједник Борачке организације из Пала Михајло Парађина рекао је да се на овом светом мјесту прије 24 године догодио трагичан и тежак догађај када је општина Пале завијена у црно.

Он је подсјетио да је на овој локацији велики број припадника ВРС убијен кукавички и подмукло и додао да овај догађај треба опсервирати са војног, историјског и политичког аспекта.

Парађина подсјећа да су недужни убијени људи били у маршевској колони и нису се ни могли увести у борбени поредак да се заштите и одбране.

"То је наивност, а српска доктрина војевања и ратовања, која је кроз вијекове у великим свјетским ратовима доказана и била предмет проучавања престижних војних академија у свијету, на овоме мјесту и догађају свакако је пала", рекао је Парађина.

Он је напоменуо да је више од 23.000 погинулих бораца ВРС уградило своје животе у Српску, највриједнију тековину одбрамбено-отаџбинског рата.

"Република Српска је одраз жеље, воље и потребе српског народа и као таква плаћена је најскупљом цијеном - људским животима. Са Републиком Српском нема погодбе и коцкања зато што је пала крв и људски животи", истакао је он.

Парађина истиче да се Република Српска у посљедње вријеме налази на многим искушењима и изазовима, због чега је потребно више јединства и слоге међу политичким факторима и треба престати са свађама, антагонизмима и подјелама, поготово када је у питању национални интерес српског народа и Републике Српске.

Он истиче да Република Српска има обавезу да се адекватно одужи организованом бригом својим ствараоцима и непосредним браниоцима, више него до сада.

"Има још пуно проблема који нису рјешени и са којима борачка организација није задовољна као што је запошљавање дјеце погинулих бораца. Живот дат за Републику Српску мора бити испред политичке партије када је ријеч о запошљавању", рекао је Парађина.

Вијенце и цвијеће су положиле изасланик предсједника Републике Српске, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, делегације породица погинулих бораца општине Пале, те Града Источно Сарајево, Општине Рогатица и Борачке организације Источни Стари Град.

На спомен-плочу вијенце су положиле делегације Борачке организације Сарајевско-романијске регије, општине Источно Ново Сарајево, општине Источна Илиџа и Борачке организације "Илиџански борац".

Вијенце су положиле делегације Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске, Удружење ветерана сарајевског корпуса војне полиције, саборци Мјесне заједнице Станица са Пала, Кола српских сестара са Пала и други.

У мјесту Лука у Жепи данас су обиљежене 24 године од страдања 45 припадника Војске Републике Српске које су из засједе напали и мучки убили, а затим масакрирали припадници муслиманских оружаних снага.

Војници су затечени на путу ка брду Зловрх, у хуманој мисији достављања хране и воде. Упркос договору да ће мирно пустити војну колону, муслиманске снаге извршиле су напад на колону и убиле српске борце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана