Служен парастос у Доњем Брезику поводом Дана Војске Републике Српске

Срна
Служен парастос у Доњем Брезику поводом Дана Војске Републике Српске

БРЧКО - У Доњем Брезику код Брчког данас је поводом Дана Војске Републике Српске служен парастос за девет припадника Прве посавске брига из тог насеља чија имена су уклесана на спомен-обиљежје заједно са пет бораца погинулих у Првом свјетском рату, те још 29 војника и 44 цивила страдалих у Другом свјетском рату.

Градоначелник Брчког Синиша Милић рекао је да рат никада није добар начин да се рјешавају проблеми у било којем друштву, нарочито у мултиетичком какво је на простору БиХ, али да је у протеклом вијеку био једина опција када је била у питању одбрана права на живот српског народа.

“Из те потребе се родила и настала Војска Републике Српске с циљем да спријечи понављање геноцида који се дешавао у претходним временима на просторима БиХ и бивше Југославије”, рекао је Милић новинарима након парастоса.

Он је истакао да припадници Војске Републике Српске који су уградили своје животе у темеље Републике Српске бранећи српски народ заслужују помен и много више од тога, а то је да њихове породице буду на одговарајући начин збринуте, те да је велики знак питања да ли се у томе успјело.

“Мислим да је најбољи начин да се одужимо онима који су дали животе за изградњу Републике Српске јесте да пружимо подршку њиховим породицама, нарочито када је ријеч о дјеци погинулих бораца и њиховом запошљавању”, рекао је Милић.

Предсједник брчанског Удружења ветерана демобилисаних бораца Војске Републике Српске Цвјетко Симић рекао је да у Брчком постоји Удружење породица погинулих бораца које адекватно води бригу о тој категорији становништва, те да и удружење на чијем је челу на све могуће начине покушава да побољша статус тих породица.

“Има још породица код којих није ријешено стамбено и питање запослења и надамо се да ћемо и то завршити”, истакао је Симић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана