Служен парастос српским цивилима из Вуруна које су усташе убиле на Илиндан

Срна
Служен парастос српским цивилима из Вуруна које су усташе убиле на Илиндан

НОВИ ГРАД - Заселак Вуруне било је прво мјесто у општини Нови Град гдје је од усташке руке страдао српски народ, убијени су на Илиндан 1941, а међу њима је било и двоје дјеце која су рођена те године, истакнуто је вечерас у оквиру обиљежавања Дана страдања цивилног становништва у овој локалној заједници.

Убијенима у Вурунама служен је парастос код спомен-обиљежја и заједничке гробнице за 33 жртве, као и на мјесном гробљу гдје су сахрањене још 42 жртве, углавном дјеца.

Свештеник Ненад Радуловић рекао је да Други свјетски рат био страшан и да је на овим просторима највећи терет поднио српски народ.

"Ово су наша света мјеста", рекао је у бесједи Радуловић.

У подруму куће Миле и Цвије Вуруна усташе су 2. августа 1941. године убиле 75 цивила. Међу пострадалима је и 14 дјеце до седам година, од којих двоје тек рођених те 1941. године.

Након покоља, на гробљу недалеко од куће у којој се десио злочин, сахрањене су 42 жртве, а преостале 33, које у том тренутку није имао ко сахранити, покопане су у заједничку гробницу. Њихови посмртни остаци ту су остали до 2006. године када је обављена ексхумација и сахрана, а 2012. године изграђено спомен-обиљежје.

Начелник општине Мирослав Дрљача рекао је да су у Вурунама страдали цивили, јер ту није било војних јединица.

"Циљ је био да се уништи становништво", рекао је Дрљача.

Предсједник Општинског одбора СУБНОР-а Драго Тодић подсјетио је да су Вуруне прво стратише у овој општини у Другом свјетском рату.

"Ово је био увод у страшне злочине у Поткозарју које је било центар устанка. Довољно је рећи да је у Другом свјетском рату страдало 320 дјеце из насеља Горње и Доње Водичево и Добрљин", рекао је Тодић.

Према његовим ријечима, козарски устанички крај је био у центру Независне државе Хрватске и на удару злогласних усташких јединица.

"Поткозарје, које у то вријеме имало око 200.000 становника, изгубило је 75.000 становника, међу којима 14.500 дјеце до 14 година", подсјетио је Тодић.

У Другом свјетском рату страдало је 7.000 становника ове општине, 5.000 цивила међу којима 850 дјеце до 14 година.

Крајем јула и почетком августа 1941. године једна бригада тек формиране "Павелићеве легије" задржала се на простору општине Нови Град око двадесетак дана и за то вријеме на најсвирепији начин убијала становништво по селима. У овом погрому убијено је 106 дјеце, а само 24 поклано је у засеоку Вуруне.

Дио документационог материјала о страдању у Вурунама је у Музеју геноцида у Београду, а један дио је у општини Нови Град.

Овај и друге злочине усташке власти НДХ почетком августа 1941. године, када је на простору Крајине убијено на десетине хиљада српских цивила, тематски обрађује књига професора Милоша Вујановића "Крвави печат", објављена 2008. године, настала на основу прикупљеног материјала и сјећања преживјелих.

Обиљежавања Дана страдања цивилног становништва општине Нови Град данас је почело у Масловарама гдје је у Храму Свете великомученице Марине служен парастос за 296 страдалих из овог насеља, Црне Ријеке и Јошаве. Након парастоса, помен је служен и код спомен-костурница у Црној Ријеци и у Благај Ријеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана