Служен парастос погинулим и несталим борцима из Прњавора

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - На Новом гробљу у Бањалуци данас је служен парастос несталим борцима и цивилима са подручја општине Прњавор, поводом Дана прњаворске Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Предсједник прњаворске Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Боро Пеулић рекао је новинарима да је процес тражења несталих Срба у застоју.

„Направили смо грешку што смо процес тражења несталих лица пренијели на Институт за нестала лица БиХ. Најбоље резултате Република Српска је имала када је процес тражења био у надлежности њене комисије за тражење несталих лица", оцијенио је Пеулић.

Пеулић је навео да изгледа да нестале Србе више нико и не тражи, питајући шта је разлог да у три спомен-костурнице у Републици Српској годинама на идентификацију чека више од 600 ексхумираних посмртних остатака.

Он је рекао да је Прњавор локална заједница која ниједним својим дијелом није била у зони борбених дејстава током одбрамбено-отабинског рата, а имала је 626 погинулих бораца.

Пеулић је рекао да Прњавор још потражује 31 погинулог борца који се води као нестали, углавном са подручја Озрена, високе Крајине и Посавине, те додао да је Прњавор друга локална заједница у Републици по броју страдалих у односу на број становника.

Код спомен-костурнице на Новом гробљу вијенце су положиле делегације Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и Општинске организације у Прњавору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана