Словенија донирала шаторе за смјештај 60 лица вриједних 130.000 евра

Срна
Словенија донирала шаторе за смјештај 60 лица вриједних 130.000 евра

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Примопредаја опреме вриједне око 130.000 евра, коју је обезбиједила Словенија за помоћ БиХ у борби против вируса корона, обављена је данас у Источном Сарајеву.

Церемонији примопредаје опреме присуствовали су амбасадор Словеније у БиХ Зорица Букинац, начелник Републичког штаба за ванрене ситуације Републике Српске Милина Новитовић, шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер и помоћник министра безбједности у Савјету министара за међународну сарадњу Самир Ризво.

Букинчева је новинарима рекла да је ријеч о 10 шатора за смјештај 60 лица са свом неопходном опремом за њихов нормалан боравак, за шта је Влада Словеније извојила око 130.000 евра.

"То је знак солидарности Владе и грађана Словеније према грађанима БиХ. Ми имамо повјерење да ће надлежни помоћ усмјерити тамо гдје је најпотребнија. Изузетно нам је драго да смо употријебили механизам ЕУ за цивилну заштиту који је са Словенијом уходан још од 2014. године", нагласила је Букинчева.

Новитовић је нагласио да је данашња помоћ намијењена за цивилне заштите Републике Српске и Федерације БиХ за повећање капацитета и стандарда у карантинским објектима на граничним прелазима, који су се, како је навео, добро показали у борби против ширења вируса корона на територији БиХ, а самим тим и Републике Српске.

"Изузетно је важна солидарност и однос чланица ЕУ према БиХ и Српској. Сам чин давања помоћи Словеније јесте оно што нам и даље улива наду да ЕУ, иако потресена овом кризом, још увијек држи до хуманости и солидарности и са земљама које нису њене чланице", нагласио је Новитовић, који је и директор Цивилне заштите Републике Српске.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер појаснио је да је помоћ донирана на захтјев БиХ, а кроз механизам којим чланице ЕУ помажу једне другима у кризним ситуацијама, односно стањима несереће, те да овај механизам помаже и најближим земљама, као што је случај са земљама западног Балкана.

"Задовољство ми је да смо у прилици да предамо први дио помоћи који је обезбијеђен кроз овај механизам, а посебно ми је драго што је Словенија прва земља која је била у прилици да обезбиједи помоћ и на тај начин показује колико је близак пријатељ БиХ", навео је Затлер.

Затлер је поручио да је ЕУ уз БиХ у овим тешким временима, иако можда није најгласнија, али је свакако најоданији партнер.

Он је подсјетио да је ЕУ до сада у БиХ уложила око 80 милиона евра бесповратних средстава - седам милиона евра за најхитније медицинске набавке, 73 милиона за подршку малим и средним предузећима, али да су осим финасијске помоћи, присутни и други облици и инцијативе који су БиХ омогућили да буде дио дио заједничких јавних набавка са другим чланицама ЕУ.

Ризво је, захваливши Влади Словеније и ЕУ за помоћ, појаснио да ће сва опрема опрема бити подијељења равномјерно у све дијелове БиХ, према одлуци Савјета министара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана