Словенац Оскар Макари освојио титулу најбољег косца на манифестацији “Прва коса Грмеча” ФОТО

Милијана Латиновић
Словенац Оскар Макари освојио титулу најбољег косца
Foto: Милијана Латиновић | Словенац Оскар Макари освојио титулу најбољег косца

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ - Словенац Оскар Макари окитио се данас титулом најбољег косца на традиционалној 14. по реду манифестацији “Прва коса Грмеча" која је одржана у селу Смољана код Босанског Петровца.

У конкуренцији четрдесетак такмичара Макари је изборио прво мјесто и кући понио трофеј “Латиницић Станко - Станкела” док је у екипном такмичењу најбоља била екипа из Србије.

Вишеструки првак у косидби Мирко Кецман ове године није се такмичио већ се побринуо да манифестација у његовој Смољани буде организована на највишем нивоу.

Ред облака, ред сунца, вријеме идеално за косидбу, крајишку пјесму и дружење.

“Ово је био прекрасан дан у сваком погледу. Знање и умјеће у косидби показало је око 40 такмичара из БиХ и региона” рекао је Кецман за “Глас Српске”.

Захвалио је свима који су допринијели организацији манифестације која чува обичаје наших предака.

 

Председавајући Скупштине општине Босански Петровац Немања Давидовић поздравио је присутне ријечима “Било сунца, било кише, сваке нас је године све више”. И тако је заиста и било.

Овогодишња манифестација, казао је Давидовић, окупила је највећи број до сада и такмичара и посјетилаца.

“Ово је једина косидба која се одржава баш на Грмечу и завриједила је и пажњу општине Босански Петровац. Подржали смо манифестацију и надам се да ће идућа, 15., на неки начин јубиларна, бити још посјећенија” поручио је Давидовић.

 

Манифестацију су осим општине Босански Петровац подржали и Влада Унско - санског кантона (УСК), Центар за подршку повратницима у УСК, предузеће “ Шуме Републике Српске” и мјесна заједница Смољана.

По завршетку такмичарског дијела окупљени су уживали у културно забавном програму и косачком ручку.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана