Слога спасла село Дубочани код Требиња, ватра одбијена од кућа

Ратомир Мијановић
Слога спасла село Дубочани код Требиња, ватра одбијена од кућа

Требиње - Брзом реакцијом, најприје мјештана, а касније и припадника требињске Територијалне ватрогасне јединице и ластванских ватрогасаца, село Дубочани надомак Требиња јуче је одбрањено од ватре.

Борба са ватреном стихијом је била напорна, ватра је дошла до самих кућа, а ватрени језици готово да су додиривали зидове и кровове. Мјештани, жене и дјеца издржали су први удар, па је касније све било лакше.

- Огромним напором куће су одбрањене. Ватра је кренула према горњим дијеловима у селу, према шуми и за сада нема опасности да поново дође близу наших домова. Ми гасимо један крак, а колеге из Ватрогасне јединице Требиње други - казао је припадник Ватрогасне јединице Ластва Ушће Велезар Паранос.

На првој лини одбране села били су сви мјештани који су се затекли у том тренутку у Дубочанима. Међу њима је и Стојан Јанковић са брентачом.

- Све се догодило, чини ми се у дјелићу секунде. Ватра је, по мојој процјени, кренула из поља и ношена вјетром добила је на интензитету. Трава је сува, није било кише већ дуго и мало је недостајало да дође до катастрофе. У једној од кућа, које су биле најугроженије, била је непокретна старица. На вријеме смо је извукли, а срећом ни кућа није изгорјела - казао је Јанковић.

У акцији спасавања старице Маре Анђелић учествовала је и мјештанка Нада Јанковић.

- Прича се да је ватра кренула из гробља. Неки људи су ујутро обилазили гробове најмилијих и палили свијеће. Вјероватно је ватра кренула од пламена свијеће. Старица Мара је била најугроженија. Легла је и заспала, на сву срећу, извукли смо је на вријеме - рекла је Нада Јанковић.

Пожар је у овом требињском селу избио јуче изненада у 13.30 часова и за сат опколио цијело село. Ватрогасци кажу да нису знали са које стране да гасе ватру, јер се од дима и пламена, који је допирао више метара у висину, није могло ни прићи.

Око кућа у овом требињском селу су висока шума и ниско растиње. И готово све је захватила ватра. Штете је било, а колика је и каква, тек ће бити процјењивано.

- Изгорјеле су неке ситне ствари које су биле у близини, цријева, али све су куће остале недирнуте. Све ће бити надокнађено, само када, Богу хвала, није било жртава - кажу мјештани.

Уски пут који води ка селу убрзо је био готово у потпуности блокиран, што је помало отежавало приступ ватрогасним возилима. Бројни Требињци који воде поријекло из овог села дошли су да помогну. У тренутку када смо напуштали село на бројним мјестима тињала је ватра. Довољно разлога да нема опуштања ниједног тренутка. Екипе и мјештани су спремни за свако неугодно изненађење.

Киша

У многим требињским насељима у ноћи између понедјељка и уторка падала је киша, која је помогла ватрогасцима и угасила ватру на многим пожариштима.

Међутим, село Дубочане је киша заобишла, а ватра, како кажу мјештани, не мирује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана