Слободан Пецикоза из Вишеграда сваком казану пронађе лијек

Радоје Тасић
Слободан Пецикоза из Вишеграда сваком казану пронађе лијек

Вишеград - Слободан Пецикоза (74) из вишеградског приградског насеља Косово Поље једини је казанџија у Горњем Подрињу, а за пола вијека у својој малој радионици поправио је на стотине казана свих врста.

Иако је у пензији смањио поправке и израду "веселих машина" каже да је овај занат још увијек уносан, јер док је људи и ракија ће се пећи и пити.

- Некад су познати били казани чучавци или поточари који су имали дрвену табарку, па и капак од дрвета. Тешко је било с њима радити, то су чинили докони људи, зидали ложиште, вадили кутлачама џибру, сипали воду на лулу да се испече што више ракије - присјећа се стари казанџија.

Док удара дрвеним чекићем по старом казану објашњава да су најмодернији казани лампеци, за које су старији људи говорили да су аутоматске машине за производњу ракије.

- За њих кажу да су прављени за жене јер је лако руковати њима, па их зато највише и поправљам и преправљам. Враћам им стари сјај и душу, побољшавам их, јер фабрике никад не отклањају уочене мане на њима - прича Пецикоза.

Да би ручно, уз помоћ врло примитивног алата, направио нов казан Слободану треба година.

- Направио сам их до сада бар педесетак, навратише ме да начиним и два од прохрома, али такви нису ни близу овим од бакра, иако се брже грију и печење ракије краће траје - вели Пецикоза.

Стари казанџија је занат, три године учио у Београду код најбољих мајстора.

- Дође ми прије неколико година домаћин и вели хоћу ли да његовог сина научим занату, а он ће платити "колико зинем"- каже Пецикоза.

Стопама старог казанџије, кренуо је његов син Славко, коме како рече, иде све од руке. Чак је увео и неке иновације и олакшице при савијању бакарног лима.

Тако бар у Вишеграду овај занат неће изумријети као многи други. "Веселе машине" и даље ће ићи на ремонт у Косово Поље код новог, млађег казанџије.

Велемајстор

Радивој Кузмановић из Прњавора, један од најпознатијих произвођача ракије у РС, организовао је традиционалну манифестацију "Казанијаду" која је окупила неколико стотина људи. Имање овог угледног домаћина, за кога кажу да је велемајстор добре ракије, посјетили су и бројни пријатељи и пословни сарадници.

- Увијек и свугдје говорим с поносом о традицији припремања ракије које су организовали моји преци, а све је  почело прије 165 година - прича Кузмановић чија ракија "гусачанка" своје купце проналази и у иностранству, односно свим оним земљама у којима живе и раде становници ове општине.

Б. Р.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана