Слободан Јавор, градоначелник Приједора: Градњом вртића рјешавамо деценијски проблем

Милош Васиљевић
Слободан Јавор, градоначелник Приједора: Градњом вртића рјешавамо деценијски проблем

Приоритет је да до краја мандата завршимо спортску дворану на Уријама која је у изградњи већ осам година и неопходно је уложити још око четири и по милиона марака. То је једини објекат у граду у који је утрошено много новца, а да није завршен.

Истакао је ово у интервјуу за “Глас Српске” градоначелник Приједора Слободан Јавор. Наглашава да је важно да се подједнако ради у сваком дијелу града.

- Почетком наредне године радићемо и реконструкцију и проширење болнице и то уз помоћ Владе Српске - рекао је Јавор.

ГЛАС: Дан сјећања на жртве “Олује” ове године обиљежен је у Приједору. Колико је то био битан догађај за ваш град?

ЈАВОР: Био је то важан и посебан дан, не само за Приједор него и за цијелу Српску. “Олуја” је протјерала наше сународњаке из Републике Српске Крајине, али их је овдје дочекао наш народ. Добро се сјећамо тих времена, пружили смо им уточиште, преноћиште и топао дом. Показали смо да наш град поштује све жртве и никада нећемо дозволити да то падне у заборав. Такви догађаји нам шаљу поруку да смо јединствени и један народ, да дијелимо исту судбину и историју те да заједно настављамо напријед. Култура сјећања је важна и да млади знају традицију и културу. Без слоге и јединства нема напретка и опстанка.

ГЛАС: Који су капитални пројекти у граду на Сани?

ЈАВОР: Поред асфалтирања, радимо на великом пројекту изградње вртића који је био дугогодишњи проблем. Срећни смо што из године у годину имамо све више дјеце, а поражавајуће је да проблем простора за малишане у вртићима траје десет година. Уз то, завршавамо спортску дворану у Омарској, али и терен са вјештачком травом захваљујући Фудбалском савезу РС. Ту је и изградња рефлектора на Градском стадиону, као и помоћног терена за фудбалере Рудара.

ГЛАС: Шта је са рибњаком у Саничанима. Назире ли се рјешење за тај проблем?

ЈАВОР: Важна нам је куповина рибњака у Саничанима. Годинама је био наслоњен на град, а наши суграђани имали су прилику да купују домаћу рибу. Сада је у стечају, а уз подршку Владе Српске желимо да купимо рибњак јер стечајни поступак се окончава у наредних мјесец дана. Најбоље би било да га Влада РС купи и преда граду на управљање.

ГЛАС: Да ли сте довољно искористили потенцијале Козаре. Има ли простора за напредак на пољу туризма?

ЈАВОР: Што се тиче Козаре сигурно да има још простора за напредак. Национални парк у срцу Козаре даје велике могућности, а у више наврата разговарали смо, руководство Националног парка, град Приједор и Влада РС, да привучемо више туриста. Оно што је отежавајуће јесте то да се не може градити на том подручју јер је заштићено, али вољни смо да национални парк буде сужен и да се у неким дијеловима да инвеститорима прилика да уложе, чиме би се обогатио садржај да туристи само не пролазе кроз наш град, него да се ту и задрже.

ГЛАС: Колико је Приједор као рударски град интересантан студентима? Остају ли млади у граду?

ЈАВОР: Имамо Високу медицинску школу и Рударски факултет, а циљ нам је да још факултета “доведемо” у наш град, јер нам близина Бањалуке, које је велика предност, некада зна бити и отежавајућа околност. Мислим да имамо простора за напредак јер желимо да задржимо омладину која данас иде студирати у Бањалуку, Источно Сарајево, Фочу или Србију. Имамо младе који желе да остану у Приједору. Радимо на томе да се школовани људи враћају у наш град и да ту формирају породице. Требамо прилагодити и средње и високо образовање потребама тржишта.

Омарска

ГЛАС: Дуго се прича да би Омарска могла добити статус општине. Хоће ли се то ускоро десити?

ЈАВОР: Имали смо више састанака са одбором из Омарске, они су изразили жељу да добију статус општине и прикупили су све потписе. На сједници локалног парламента смо их и подржали, а на једном састанку био је и предсједник Српске Милорад Додик. Све су процедуре испоштоване, остала је само завршна, а то је да надлежна комисија стави то питање на дневни ред и да то усвоји Народна скупштина Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана