Шљива неће бити ни за џем

Снежана Тасић
Шљива неће бити ни за џем

Приједор/Бањалука - Пољопривредни произвођачи из Приједора и Бањалуке, којима је невријеме “обрало” воће и све оно у шта су уложили мукотрпан рад, очајни су јер су јабуке и шљиве готово потпуно уништене.

Воћар из поткозарског села Бабићи Станко Мршић, који посједује око два хектара јабуке и крушке и око пет дунума јагоде, изјавио је да око 50 одсто рода лежи на земљи, а да се од остатка на гранама око 30 одсто неће моћи одржати.

- Ситуација је катастрофална јер воћарима сва шљива лежи на земљи. Доведени смо на руб егзистенције, да не кажем да смо психички и физички сломљени - рекао је Мршић.
Његов комшија Драгомир Вујковић, који има воћњак од непуна два хектара јабуке и шљиве изјавио да је шљива страдала 90 одсто и да на стаблима нема више плодова.

- Око 80 одсто плодова који су остали на јабуци је ударено, а око 35 процената је оборено на земљу и остаје нешто цијелих плодова на којима смо извршили третман да не дође до трулежи, али бојим се да ћемо имати превелику трулеж - додао је Вукајловић.

Ништа боља ситуација није ни на подручју Бањалуке.  Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стево Мирјанић, који је јуче обилазио пољопривредне произвођаче у Бањалуци и Приједору који су недавно претрпјели штету од града, рекао је да су на овом подручју видљиве велике значајне штете на усјевима. Он је додао да је тешко говорити о процентима штете, коју ће утврдити комисије које су већ формиране у Приједору и Бањалуци.

- У зависности од тога колика је штета Влада и надлежне институције ће размотрити и одредити се према томе. У сваком случају, пружићемо помоћ пољопривредним произвођачима који су претрпјели значајну штету - рекао је Мирјанић у Верићима код Бањалуке, гдје је посјетио имање Винке Савић.

Ова мјештанка је казала да се догодила велика катастрофа и да су страдали усјеви, баште, воћњаци и објекти.

- Штету процијенити не могу. Пошто храним стоку, ја само у сјетву кукуруза уложим негдје 30.000 до 40.000 КМ, а гдје је остало - рекла је Савићева, која има фарму са 75 говеда. Она је изразила је задовољство због обећања ресорног министра да ће јој дати подршку.  Мирјнанић је јуче посјетио и воћара Милу Грујичића из Верића који је претрпио велику штету на 10.000 садница јабуке и шљиве, те му обећао помоћ.

  Комисије на терену

Градоначелник Бањалуке Игор Радијичић је рекао да су три комисије за процјену штете јуче ујутру почеле да ради.

- Једна је за Мишин Хан јер је тамо највише оних коју су којима је невријеме направило штету, ради се стотинама домаћинстава а друга је за Пријаковце Поткозарје и Вериће. Трећа комисија ради процјену штета на пољопривредним усјевима. Када добијемо извјештаје онда ћемо на Штабу за ванредне ситуације донијети одлуку од додјели средстава за помоћ онима којима је невријеме направило штету - казао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана