Шљива и јабука произвели потоп

Жељка Кокот
Шљива и јабука произвели потоп

Бањалука - Драматичном прошлогодишњем паду производње воћа и поврћа у БиХ од 35 одсто највише је допринио колапс у воћњацима са засадима шљиве, из којих је принос смањен за више од 200.000 тона, а негативан тренд забиљежен је код већине култура.

Према подацима из годишњег извјештаја Спољнотрговинске коморе БиХ, прошле године је произведено 714.676 тона воћа и поврћа, док је у 2013. принос достигао 1,08 милиона тона.

Најзаступљенија култура у производњи био је кромпир, којег је лани произведено 300.408 тона, али је његов принос смањен са 371.140 тона из претходне године. На другом мјесту је била шљива са 74.075 тона и њен род је смањен за више од 200.000 тона на годишњем нивоу. На листи најзаступљенијег воћа и поврћа налазе се и купус и кељ, јабука и црни лук. У односу на претходну годину међу топ пет производа са највећим произведеним количинама нема парадајза, којег је 2013. произведено 56.030 тона.

Директор Привредног сектора Спољнотрговинске коморе БиХ Огњенка Лаловић каже да су на велики пад производње утицале временске непогоде и катастрофалне поплаве које су опустошиле њиве. Она каже да би овај сектор могао релативно брзо да се опорави током ове године уколико не буде већих временских неприлика од којих је пољопривредна производња директно зависна.

- Овај привредни сектор вапи и за подстицајима. Неинформисаност малих произвођача главни је разлог за малу искоришћеност средстава из страних фондова намијењених подстицању производње. Зато ћемо радити на побољшању информисаности домаћих произвођача - казала је Лаловићева.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић каже да је прошла година била једна од тежих.

- На производњу воћа у прошлој години је знатно утицао град. Због временских неприлика посебно је страдао род шљиве, који је готово уништен - истакао је Дојчиновић.

Он није велики оптимиста да ће ове године ситуација бити много боља.

- Тешко је одредити овогодишњу вриједност рода, али је сигурно да коштуњаво воће неће родити како би требало, па се очекује смањење рода шљиве, кајсије и брескве за око 80 одсто. Род крушке ће бити смањен и до 70 одсто, а једино се очекује нормалан род јабуке - каже Дојчиновић.

Извоз воћа и поврћа из БиХ прошле године је достигао вриједност од 92 милиона КМ и за осам процената је мањи у односу на претходну годину, када је износио 101 милион. Мала утјеха за домаће воћаре и повртаре је и пад увоза за 17 одсто, али је његова вриједност упркос томе достигла вртоглавих 202 милиона КМ.

- Неопходно је спровести одговарајућу сертификацију како би домаћи произвођачи били конкурентни на страним тржиштима - истакла је Лаловићева.

Топ пет извозних производа БиХ у сектору воћа и поврћа су јабуке, смрзнуте малине, свјеже шљиве, свјеже крушке и корнишони.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана