Слијепи музичар Дејан Ристић опјевао вриједне руке србачких домаћица

Дејан Јовичић
Слијепи музичар Дејан Ристић опјевао вриједне руке србачких домаћица

СРБАЦ - Производи србачког Удружења жена пронашли су свој пут до купаца широм Српске а да се добар глас о њима далеко чује побринуо се слијепи музичар Дејан Ристић који им је посветио ауторску пјесму.

Очаран њиховим кулинарским умијећем и вјештинама у изради ручних радова овај талентовани Српчанин написао је стихове и компоновао мелодију коју је оживио својим вокалом и одсвирао на хармоници која му је вјерна пратиља већ више од 30 година.

- На Васкрс ове године свирао сам у Удружењу родитеља и дјеце с посебним потребама “Извор” чији сам дугогодишњи члан и тада су нас по први пут посјетиле и чланице Удружења жена. Будући да сам недавно компоновао пјесму о “Извору” било је приједлога да нешто слично напишем и за вриједне србачке даме којима се истински дивим. Али за то ми је био потребан тренутак инспирације - рекао је Ристић.

Како каже текст за пјесму му се изненада појавио у глави на Митровдан ове године док је пио поподневну кафу.

- Сва срећа да ми је лаптоп, који има говорни програм, био упаљен. Сјео сам за тастатуру и откуцао стихове. Пошто ми је хармоника стално при руци, за два до три дана изродила се и музика за пјесму. Извјежбао сам је за неколико дана те установио да се ради о правом крајишком мелосу. Контактирао сам музичара Слободана Слођу Милетића да ми помогне у другом гласу, такозваном крајишком басу и наш финални снимак поставили смо на друштвене мреже - каже Дејан.

Пјесма је већ постала прави хит међу србачким домаћицама које је често пјевуше у својим кухињама и радионицама.

- Драго нам је што нас се сјетио и што на овај начин подржава наш рад. Пјесма је веома мелодична, брзо се памти и надам се да ће бити онако како нам је и пожелио у стиховима да се смјењују године и пролазе времена, а да ће вјечно опстати Удружење жена. Планирамо да га позовемо у марту наредне године на прославу наше годишњице како би уживо отпјевао пјесму - рекла је предсједница Удружења жена Србац, Весна Смиљанић.

Дејан Ристић, који је слијеп од рођења, редован је учесник свих дружења у “Извору” и немогуће је замислити било коју прославу без његове хармонике. Од идуће године на весеља ће долазити и с новим синтисајзером кога је прије неколико дана добио на поклон од суграђана Ивице и Иванке Робак, који воде поријекло из србачког села Расавац, а већ 30 година живе и раде у Аустрији.

- Видјели смо преко интернета да Дејан редовно свира на додјели пакетића и рођенданским весељима у удружењу, а носи инструменте са собом и када путују на заједничка љетовања и зимовања. У договору са сином, контактирали смо га преко “Фејсбука” с понудом да му купимо синтисајзер и веома смо срећни што је прихватио наш поклон јер веома цијенимо рад, како њега тако и “Извора” и редовно их пратимо путем медија - рекао је Ивица, који је удружењу уручио и новчану донацију у износу од 100 евра.

Талентовани Српчанин до сада је компоновао неколико ауторских пјесама и три властита народна кола, а слободно вријеме користи и да чита књиге путем говорног софтвера и помаже мајци у кућним пословима.

Диплома

Дејан је завршио Филолошки факултет у Бањалуци и стекао звање професора енглеског језика и књижевности. Тренутно је незапослен, а повремено за хонорар уради неколико текстуалних превода за појединце и фирме из земље и иностранства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана