Слиједећи снове Небојша Вученовић из Повелича код Српца постао примјер младима

Дејан Јовичић
Слиједећи снове Небојша Вученовић из Повелича код Српца постао примјер младима

Србац - Небојша Вученовић из Повелича код Српца показао је да хендикеп није препрека за успјех, а његова идеја о изради природних сапуна од козјег млијека добила је подршку Омладинске банке Србац и квалификована је за такмичење најбољих омладинских пројеката у региону.

Овај тридесетчетвородишњак је претрпио тешку повреду главе кад је имао осам година, због које му је десна рука паралисана и отежано хода. Да зло буде веће, рано је остао без оца, а недавно му је преминула и мајка, па се сам бори кроз живот.

У недостатку сталног запослења, дошао је на идеју да израђује сапуне од козјег млијека, јер у свом домаћинству има неколико ових животиња.

- Дуго сам размишљао о изради сапуна који имају благотворно дејство на кожу, али нисам имао новца да то реализујем, нити људе који би стали иза оваквог пројекта. Тада ми је први прискочио у помоћ привредник Слободан Цвијетић, који ми је дао почетна средства, а након тога сам окупио неколико пријатеља и конкурисао на јавни позив Омладинске банке у Српцу, која је мој пројекат најбоље оцијенила од свих кандидованих - рекао је Вученовић.

Пројекте Омладинске банке финансирају Фондација "Мозаик" из Сарајева и локалне управе широм БиХ, па је тако ове године одобрено њих 127, а Небојшин пројекат се нашао међу три најбоља која су представљала БиХ на регионалном такмичењу које је одржано у Колашину.

- Ускоро ћу почети са широм производњом сапуна, а планирам до половине септембра да одржим неколико бесплатних радионица на којима ћу младима објаснити како да и сами покрену сличан пројекат и ријеше питање егзистенције - рекао је Вученовић.

И поред хендикепа Небојша је у регуларном року завршио основну и средњу школу, након чега се посветио литерарном раду. Прикупио је око 400 старих народних пјесама, изрека и пословица, које је сабрао у збирку "Пјевајте са мном".

Био је ангажован и у бројним омладинским организацијама и одрадио више од 4.000 волонтерских сати. Остварио је сан прије три године када се попео на врх Дурмитора, на надморској висини од 1.483 метра.

Од тада редовно учествује на планинарским походима, па је тако препјешачио Козару, Виторог, Мањачу, Влашић, Озрен, Димитор, Мотајицу и словеначке врхове, те учествовао у Фрушкогорском маратону дугом 42 километра. Укупно је за више од три године препјешачио око 300 километара.

- Многи млади људи не желе да се покрену и нешто ураде за себе и своју околину, а ја сам желио да покажем да се и у тешким условима може остварити зацртан циљ. Физички недостатак не може бити изговор за неуспјех, потребно је само имати вјеру у себе - сматра Небојша Вученовић.

Споменик

Небојша Вученовић је прије три године добио највише општинско признање које се додјељује младима поводом Дана и крсне славе општине и тако постао симбол храбрости и пожртвованости.

Награђен је плакетом и новчаном наградом од 500 марака, коју је усмјерио за подизање споменика покојном оцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана