Слиједе озбиљни инфраструктурни пројекти у општини Шамац

Срна
Слиједе озбиљни инфраструктурни пројекти у општини Шамац

Шамац - Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић поручио је данас на свечаној сједници поводом Дана општине да слиједе активности на озбиљним инфраструктурним пројектима и да ће општина Шамац ићи напријед уз подршку виших нивоа власти и бољу сарадњу са међународним финансијским организацијама.

Он је рекао да општина Шамац жели апсолутну сарадњу са Владом Српске, наводећи да је посебно министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић у више наврата помагао у привлачењу инвеститора на подручју Шамца.


"Шамац може боље, више и јаче. Имамо снаге и енергије и сигуран сам да можемо да остваримо кључни циљ, а то је повратак у ред развијених општина Републике Српске", нагласио је Милићевић.

Милићевић је додао да општина Шамац жели и сарадњу са српским представницима у заједничким институцијама БиХ и то ће, како је рекао, бити јасна политика општинског руководства.

Милићевић је честитао Дан општине и рекао да грађани за тренутак треба да забораве проблеме, јер предстоји велики хришћански празник Васкрс.

Предсједник Скупштине општине Николина Шкрбић истакла је да је свечаном сједницом завршен низ манифестација којима је обиљежен Дан општине.

"Наш град може боље. Ми имамо потенцијале, град смо на двије ријеке, имамо плодну Посавину и наша општина може бити међу развијеним у Републици Српској", рекла је Шкрбићева.

Она је додала да ће општинске власти максимално залагати да учине град сигурним и безбједним за живот људи свих вјероисповијести и свих који желе да раде и живе овдје.

Највеће општинско признање, Повеља општине Шамац, уручена је Амбасади Јапана у БиХ за изузетне заслуге и допринос развоју општине дужи низ година, а посебно послије поплава, те у процесу деминирања.

Представник Амбасаде Јапана Атсуши Саито захвалио је на награди и истакао да је Јапан у посљедњих 20 година пуно помагао у Републици Српској и БиХ.

"Гледамо шта су основне потребе и помажемо обнове амбуланти, домова здравља и школа. Ми смо за бољи живот ваших грађана, а и ви правите добре пројекте у које ми улажемо", каже Саито.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, честитајући Дан општине, истакао је да је ово важан дан у историји ове општине, који је обиљежио и усмјерио развој Шамца у претходне скоро двије и по деценије.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић, који је присуствовао свечаној сједници СО, истакао је да општина Шамац има велики потенцијал.

"Индустрија и привреда, која је била значајна прије рата, практично не ради и ја мислим да је то звоно за узбуну, да власт Републике Српске, а и сви ми заједно, морамо да направимо добру анализу и да нађемо начин да се заустави одлив становништва", каже Босић.

Осим Ђокића и Босића, свечаној сједници присуствовали су министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић и министар трговине и туризма Предраг Глухаковић.

Свечаном сједницом Скупштине општине Шамац данас је прослављен Дан општине 15. април, а додијељено је пет похвала, двије новчане априлске награде од по 500 КМ, три плакете и једна повеља.

У културно-умјетничком дијелу програма учестовао је хор, музичка секција и Културно-умјетничко друштво "Црквина" из Црквине.

Након свечане сједнице служен је парастос код споменика погинулим борцима Војске Републике Српске у одбрамбено-отаџбинском рату, прислужене свијеће и положени вијенци.

Влада Српске чини све да се не забораве породице палих бораца

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић поручио је данас у Шамцу да Влада Српске чини све да се не забораве породице погинулих српских породица.
"Влада Републике Српске и ово министарство чине све да помогнемо тим категоријама, јер су то заслужили. Надам се да ћемо учинити све да останемо на трагу досадашње помоћи, али све зависи од економске моћи Републике Српске", рекао је Савановић, који је присуствовао свечаној сједници Скупштине општине Шамац, поводом Дана општине - 15. априла.

Он је прецизирао да је у Шамцу збринуто 148 породица погинулих бораца, од тога 49 кроз стамбено збрињавање и 99 путем једнократне новчане помоћи.

"Има породица које се нису на вријеме јавиле 2007. и 2008. године и ми припремамо нову уредбу на основу које ће бити обухваћени они који нису још стамбено збринути", нагласио је Савановић.

Након парастоса погинулим српским борцима из ове општине, Савановић је поздравио све присутне и честитао Дан општине, са жељом и надом да овај дан дуго година прослављају у слози и да се општина економски развија.

Савановић је нагласио да српски народ мора бити јединствен и економски јак.

"Многи борци су дали живот за одбрану Српске. Ти најхрабрији, најбољи међу нама, били су свјесни шта значи слобода и дали су свој живот и то нас који смо остали живи захваљујући њима обавезује да их не заборавимо. Никада не смијемо да их заборавимо, а ни њихове породице никада не смију да буду заборављене од институција Српске и од општине", додао је Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана