Славски колач у Дервенту стигао са Косова

Милош Васиљевић
Foto: ТОГДЕ

ДЕРВЕНТА - Дервента је јуче прославила крсну славу – Успење Пресвете Богородице и Дан града, а овим поводом биран је најљепши славски колач. Жири је за најљепши прогласио славски колач који је стигао из срца Косова и Метохије.

Аутобусом га је послала предсједница Удружења жена “Традицијом кроз векове” из Грачанице Данијела Симоновић Митић, јер је хтјела да и на овај начин покаже да су обичаји нешто што вијековима има непроцјењив значај.

Директорица Туристичке организације града Дервента Биљана Теофиловић рекла је за “Глас Српске” да је на такмичењу за најљепши славски хљеб стигло 15 колача те су за све учеснике припремљени симболични поклони и награде, јер су се потрудили да увеличају овај догађај.

Ипак, како каже, посебно их је обрадовала идеја на коју су дошле наше вриједне жене са Косова, а то је да умијесе и пошаљу славски колач управо у Дервенту.

- Славски колач који је стигао са Косова има посебан значај. Када су прочитали наш конкурс изразили су жељу да учествују. Данијела Симоновић Митић је направила колач који је прво допутовао до Београда, а онда до Дервенте аутобусом, јер до нас пошта са Косова не стиже. Путовао је два дана. Колач стигао очуван и био је најљепши према ријечима петочланог жирија, пе је добио прву награду - рекла је Теофиловићева.

Како каже, доказ је то да се на овакав начин јачају братски односи и не заборављају славски обичаји.

Данијела Симоновић Митић се, каже, надчовјечански труди да сачува традицију Срба на Косову.

- Ово је невјероватан гест и у њему има много симболике, јаких веза народа који дијели само ријека Дрина - рекла је Теофиловићева која каже да су до суза ганути овим гестом.

Такмичење

Петочлани жири је имао тежак задатак јер су сви колачи били сваки на свој начин лијепи.

Друго мјесто Бранка Станић и Горана Милојевић подијелиле су са

Јелом Палангетић. Треће мјесто дијеле Лукић Раденка и Марија и Ивана Новић.

Све ове такмичарке су из Дервенте.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана