Славко Дуњић: Изворна СДС у Градишци важе с ким ће на изборе

Ведрана Кулага
Славко Дуњић: Изворна СДС у Градишци важе с ким ће на изборе

Градишка - Иако је Изворној СДС забрањен излазак на октобарске локалне изборе, у тој странци у Градишци неће сједити скрштених руку, јер ће се за гласове бирача борити највјероватније са листа ДНС-а и напредњака.

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ није овјерила пријаву Изворне СДС за учешће на изборима 2. октобра, а ту одлуку потврдило је и Апелационо вијеће Суда БиХ одбацивши жалбу странке. ЦИК је одбио овјеру, јер је у рјешењу о промјени лица овлашћеног за заступање стајало да се ради о удружењу грађана, мада је Изворна СДС уписана у регистар политичких организација. Основни суд у Бањалуци донио је рјешење којим је направио исправку грешке суда, али жалба Изворне СДС није прихваћена.

С обзиром на такав расплет, Скупштина Изворне СДС је усвојила закључак којим је сугерисано одборима широм РС да могу закључити споразуме са другим странкама које покажу интересовање за њихов кадар.

Замјеник предсједника Изворне СДС Славко Дуњић каже да за њихов кадар у Градишци, одакле је и он, влада велико интересовање. За сада највише понуда долази од напредњака које води Хаџи Јован Митровић и ДНС-а.

- Неколико странака показало је интересовање за нас, а прије свега Митровићев СНС. Понудили су нам да добар дио наших људи ставимо на њихову листу и та понуда је још у фази разматрања. ДНС је веома примамљив, јер имамо заједничке вриједности и до 22. јуна ћемо разговарати о томе да наши људи појачају њихову листу - рекао је Дуњић и оцијенио да није логично да иду са радикалима из опозиционог Савеза за промјене, јер је већи дио њиховог чланства изашао из странака које чине тај савез.

Дуњић очекује да ће око 25 њихових чланова, махом младих, добити мјесто на кандидатској листи других странака, а коначна одлука биће позната до 25. јуна, јер листе треба да буду достављене ЦИК-у на овјеру до 4. јула.

 - Најкасније до 25. јуна ћемо се опредијелити на које листе ћемо дати наш најјачи кадар за који мислимо да ће бити веома квалитетни одборници. И сам ћу се кандидовати, а имам и понуде да будем носилац листе - рекао је Дуњић и додао да их одлука ЦИК-а неће обесхрабрити и да је један од закључака Скупштине да снажно јачају рад странке.

Апелација

Изворна СДС поднијела је апелацију Уставном суду БиХ за преиспитивање одлуке ЦИК-а којом им је забрањен излазак на локалне изборе. У странци су раније казали да су спремни да правду траже и у Европском суду за људска права у Стразбуру ако домаће правосуђе не пресуди у њихову корист.

- Слањем апелације је испуњен закључак Скупштине Изворне СДС. Одлука ЦИК-а је политичка, а не правна - казао је Славко Дуњић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана