Славко Ђукић, одборник СДС-а и доскорашњи потпредсједник СO Котор Варош: Лични интереси разбили странке и изазвали кризу

Ведрана Кулага
Славко Ђукић, одборник СДС-а и доскорашњи потпредсједник СO Котор Варош: Лични интереси разбили странке и изазвали кризу

Дубоку политичку кризу која је парализовала Котор Варош изазвали су лични интереси највиших функционера СДС-а и СНСД-а због којих су разбијене и те странке. Рекао је то одборник СДС-а и донедавни потпредсједник Скупштине општине Котор Варош.

* ГЛАС: Како коментаришете одлуку Скупштине општине да будете смијењени и то на иницијативу странке чији сте члан и која Вас је предложила на ту позицију?

ЂУКИЋ: Из здравствених разлога нисам присуствовао тој сједници. Нисам чак ни званично упознат са смјеном, нико ме није обавијестио, нити образложио разлоге. То ме, међутим, није изненадило, јер ме од актуелног руководства странке које ради на уништавању СДС-а ништа не може изненадити.

* ГЛАС: Какав је Ваш статус у странци послије таквог расплета и да ли остајете члан СДС-а?

ЂУКИЋ: Остајем вјеран СДС-у, а бахатост појединаца сумњиве прошлости, опасне садашњости и неизвјесне будућности ме не занима. СДС није настао због интересних група, него због интереса српског народа и РС и ја ћу наставити да се борим за те идеје, јер сматрам да Которварошани и СДС заслужују способније и поштеније људе од постојећих, који грађане и власт користе искључиво за личне интересе. Поносан сам на све што сам до сада урадио за СДС и за општину. Лични интереси и богаћење преко леђа грађана нису начин мог схватања живота. Све што сам стекао је резултат мог и рада моје породице у приватној породичној фирми. Котор Варош је до скора важио за једну од најподобнијих општина за привредни развој, међутим, због политичких превирања ситуација је сваким даном тежа и неповољнија. Привредни имиџ и амбијент су нарушили појединци због личних интереса покушавајући да оживе тајкунски начин привредног дјеловања.

* ГЛАС: Шта је узрок подјела у СДС-у Котор Варошу?

ЂУКИЋ: Неспоразуми су почели прије годину када је предсједник Општинског одбора Недељко Гламочак без одлуке органа странке своју братичину Милијану Гламочак именовао за в. д. начелника општинског Одјељења за за општу управу и тако наставио да води непотистичку политику по систему породичног кадровања и запошљавања на рачун странке. То се показује и задњих дана јер је приоритет странке да се на државне јасле запосли његов сестрић, иначе одборник у Скупштини општине. Криза је настављена смјеном СДС-овог кадра Младена Тривуновића са позиције директора ШГ "Врбања", а ескалирала је изласком СДС-а из владајуће коалиције са СНСД-ом и прављењем скупштинске већине са ПДП-ом. Од тада је кључ лежао код Тривуновића који је на сваки начин хтио да заштити свог кума и начелника општине Далибора Вучановића из СНСД-а и да се заједно с њим обрачуна са неистомишљеницима у локалном СНСД-у који су престали да подржавају Вучановићеву приватну и кумовско-родбинску политику. Таквој политици се успротивио дио чланства СДС-а међу којима сам био и ја, а подршку смо добили и од коалиционог ПДП-а.

* ГЛАС: Зашто је покренут опозив Вучановића ако је као што тврдите имао подршку у врху СДС-а?

ЂУКИЋ: Стао сам на чело штаба за промјене и вољом народа успјели смо да опозовемо начелника и поред опструкције садашњег руководства СДС-а предвођеног Гламочаком, Тривуновићем и појединим одборницима. Од тог момента моји сарадници и ја постајемо неподобни и непожељни за Гламочака и Тривуновића. Једноставно нису нам могли опростити успјех и побједу на референдуму. Гламочак је као предсједник Општинског одбора три пута изгубио изборе у Котор Варошу, три пута поцијепао странку обрачунавајући се са неистомишљеницима, али и три пута себе позиционирао на највише функције у СДС-у у посљедњих осам година. Гламочак, Тривуновић и Вучановић по завршетку референдума крећу у лобистичку игру "продаје" референдума проводећи ноћи по бањалучким кафанама, а дане по сарајевским институцијама и договарајући стратегију рушења воље народа и задржавања Вучановића у фотељи што су на крају и успјели. Одлуком Суда БиХ поништена је воља народа на радост овог интересног тројца.

* ГЛАС: Послије референдума услиједили су избори у СДС-у на којима је Гламочак, којем сте били противкандидат, поново изабран за предсједника?

ЂУКИЋ: Након поништавања одлуке о опозиву начелника општине у СДС-у је завладало велико незадовољство које је посебно испољено на унутарсртаначким изборима. Имао сам апсолутну подршку чланства, али је Гламочак мимо воље делегата, нелегитимним током сједнице изборне скупштине, уз помоћ Тривуновићевих малверзација и захваљујући знатном утицају Огњена Тадића нелегално изабран за предсједника Општинског одбора. У прилог томе говори и чињеница да се у органима странке није нашао ниједан члан који је јавно подржавао промјене у которварошком СДС-у. То је био први реваншистички корак према неистомишљеницима. Врхунац је услиједио када је Тривуновић као шеф клуба одборника СДС-а ставио на дневни ред сједнице Скупштине општине измјену општинског статута с намјером да буде професионализовано мјесто потпредсједника парламента. На тој позицији сам био двије и по године волонтерски и за то вријеме нисам примао никакву накнаду. Тривуновић је тим гестом наводно хтио да ме придобије на своју страну, што сам са неколико одборника безусловно одбио. Сматрам да је неморално и кукавички да на терет грађана добијам било какву плату, а камоли у износу 2.500 КМ за апсолутни нерад. За промјену статута је потребна двотрећинска већина коју скупштинска већина без мог пристанка није могла да обезбиједи. Мојом смјеном и "самопостављањем" Тривуновића на позицију потпредсједника Скупштине показало се заправо да је он ту позицију желио да приграби за себе и обезбиједи лагодна примања на терет климавог и презадуженог буџета општине.

Смјена Стојановића

* ГЛАС: Како коментаришете смјену Бранислава Стојановића из СДС-а са позиције начелника општинског Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове?

ЂУКИЋ: То је само наставак реваншистичке политике и рушења которварошког СДС-а коју предводе Недељко Гламочак и Младен Тривуновић по задатку интересних група.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана