Слатка берба из старих винограда у Херцеговини

М. Латиновић, Р. Мијановић
Слатка берба из старих винограда у Херцеговини

Бањалука - Берба грожђа у Херцеговини почеће за десетак дана, а ако је судити према првим процјенама виноградара, квалитет рода биће изнад просјека.

И док пољопривредници широм Српске процјењују штете које је суша причинила усјевима, виноградари задовољно трљају руке хвалећи се да ће високи сладор и добри екстракти одликовати овогодишњу бербу.

Кажу да је сунце "добро нахранило" грожђе шећером, што је један од услова за настанак доброг вина.

Власник винарије "Вукоје" и предсједник Удружења виноградара и винара Херцеговине, Обрен Зоран Вукоје, рекао је да ће квалитет свих сорти ове године бити натпросјечно добар.

- С обзиром на то да имамо више сорти, кроз наредних десет дана почеће берба сорте пинот, затим слиједи шардоне, а након тога и све остале - казао је Вукоје.

Наглашава да је киша у протеклих неколико дана дошла у правом тренутку, знатно снизила температуру и позитивно дјеловала на лозу. Он истиче да без квалитетних сорти високи приноси не значе много.

- Сваки виноградар скида приносе да би побољшао квалитет. Нека вина правимо од свега 250 грама грожђа по чокоту, а друга опет од 1,5 до два килограма - појаснио је Вукоје.

Директор предузећа "Агрофин", које газдује највећим засадима винове лозе у Српској,  Драган Анђелић рекао је да ће суво и топло љето поправити квалитет грожђа.

- И кад је много кише, не ваља. Ако бих морао да бирам, радије бих бирао ову сушу. Увијек бирамо квалитет испред квантитета - казао је Анђелић.

Додаје да ће род бити мањи, упркос напорима да се кроз систем наводњавања влага задржи што дуже.

- Лоза је за сада здрава, па очекујемо изузетан квалитет рода - нагласио је Анђелић и додао да се у свим врстама грожђа, осим смедеревке, очекује сладор већи од 20.

Према његовим ријечима на 165 хектара под виноградима овог предузећа очекује род око милион килограма, те да ће при куповини, приоритет имати домаћи купци.

 - О овогодишњој цијени рано је говорити, у сваком случају требало би да буде изнад марке по килограму - рекао је Анђелић.

Шампањац

Шампањац, пјенушаво вино потиче из Француске покрајине по којој је и добио име.

Иако је шампањац углавном бијело вино, прави се претежно од црвених сорти грожђа као што су: "пинот ноир" и "пинот меуниер". Од бијелих сорти грожђа користи се шардоне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана