Слађани Ујић награда за најбољи славски колач

С. М.
Слађани Ујић награда за најбољи славски колач

РОГАТИЦА - Дан и крсна слава храма на Борикама код Рогатице је Петровдан када се овдје окупе вјерници овог дијела рогатичке општине, али, по традицији, главни дан саборовања Боричана и осталог Богу вјерног српског народа из Рогатице,

Вишеграда, соколачке, ханпјесачке и сусједних општина из Подриња и са Романије је Илиндан. Тада, у зениту љета, и кад се оконча кошевина траве у овом брдско-планинском подручју, дође на Борике и старо и младо. Помоле се Богу у тамошњој цркви која ове године обиљежава 113 година од освећења на Малу Госпојину 1910. Доста њих долази да се виде са родбином, пријатељима и познаницима са којим се нису видјели од Илиндана прошле године.

Тако је било и јуче, посљедњег дана вишедневног сабора “Борике 2023”. У пуној цркви Светих апостола Петра и Павла одржана је света литургија коју је служио парох борички Драган Јовић. Након свете литургије и бесједе младог проте Јовића, који је посебно говорио о потреби саборовања Срба, одржана је света литија око боричког храма на крају које је одржан помен парастос за 81 погинулог борца и 10 цивилних жртава из посљедњег Одбрамбено-отаџбинског рата. У организацији Туристичке организације Рогатице уприличено је традиционално четврто по реду такмичење за избор најљепшег славског колача. У конкуренцији је било 16 колача, а побједу је однијела домаћица Слађана Ујић из села Подгај код Рогатице. Сабор на Борикама настављен је уз музику и пјесму, а одржано је и више традиционалних спортских такмичења.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана