Слађана Ујић поносна на крсни колач за славу Рогатице: Хљеб са жељом за спас српског рода

С. М.
Слађана Ујић поносна на крсни колач за славу Рогатице: Хљеб са жељом за спас српског рода

РОГАТИЦА - Када сам на Борикама као побједник такмичења за најљепши крсни колач добила прилику да урадим овај неизоставни симбол крсне славе за Преображење Господње, славу општине Рогатица, истовремено сам била срећна и задовољна, али са дозом страха - да ли ћу квалитетно успјети одговорити датој обавези.

Ријечи су то предсједнице Удружења жена “Сноп” у мјесној заједници Гучево, Слађане Ујић.

- Сада када је, ево, све ово прошло ја сам презадовољна и благодарим богу на овој прилици - каже Слађана.

Колач кога је припремила од свих је високо оцијењен, а у њега је каже унијела сву своју љубав и искрене жеље за преображење и уједињење српског народа те да се и убудуће, много година, сабира око Преображења.

- Почела сам га мијесити са молитвом светитељу коме је намијењен, а онда својом руком, без било каквих помагала и пречица, срцем вођена прво сам урадила плетеницу која је симбол Свете тројице, а којом сам прекрстила  припремљено тијесто у коме нема ништа друго осим брашна, соли и нешто герме. Неизоставна је и винова лоза и буренце са вином, као симбол крви Христове, свијећа и симбол књиге - који представља свето Јеванђеле. Ту је и жито, љиљани као цвијет који се помиње и у Старом и у Новом завјету и симболише непорочност Мајке божије, односно чистоту, невиност и наду. Као украс на колачу су и два голуба, који су симболи двије природе Господа Исуса Христа – божанску и човјечанску. На мом колачу била је и једна ружа која, по мом скромном осјећању, подсјећа на мирис раја - објашњава Слађана.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана