Скупштина у Вишеграду између буџета и распуштања

Дарко Момић
Скупштина у Вишеграду између буџета и распуштања

ВИШЕГРАД - У Вишеграду се наставља сукоб између већине у Скупштини ове локалне заједнице окупљене око СДС-а и начелника општине Младена Ђуревића из СНСД-а.

Из скупштинске већине најављују да ће у складу са Законом о буџетском систему Републике Српске предложити и усвојити буџет за ову годину, док начелник одговара да су све одлуке које доноси, како каже, тзв. већина нелегалне и незаконите.

Ђуревићев противкандидат на прошлогодишњим локалним изборима и функционер СДС-а Бране Смиљић каже да члан 38. став 6. Закона о буџетском систему РС омогућава скупштини да усвоји буџет.

- Тај члан каже да “уколико извршни орган општине или града најкасније до 31. марта текуће фискалне године не припреми и не достави приједлог буџета на усвајање, скупштина општине или града може самостално да припреми и усвоји буџет”. Пошто начелник Ђуревић, кога су представници скупштинске већине молили да предложи буџет, то није урадио, врло брзо ће одборници који су формирали већину и конституисали Скупштину предложити буџет - каже Смиљић.

Он тврди да је разлог због којег начелник Ђуревић није предложио буџет то што је покушавао да обезбиједи скупштинску већину и “купи” неког од одборника, али без успјеха.

С друге стране, Ђуревић категорично одбацује све оптужбе и каже да он није предложио буџет зато што није имао коме да га предложи, јер Скупштина није конституисана у складу са законом, Статутом и Пословником.

- Министарство управе и локалне самоуправе РС наложило је да се у року од 15 дана отклоне утврђене неправилности у поступку конституисања Скупштине општине. Међутим, тзв. већина се оглушила о то и одржала је другу, па и трећу сједницу. Због тога је министарство послало нови допис у којем наводи да ће бити принуђено да обустави примјену свих аката нелегалне скупштине и упозорило да се не заказују сједнице док се не отклоне утврђене неправилности, али одборници окупљени око СДС-а су се потпуно оглушили о ставове ресорног министарства - каже Ђуревић.

Он додаје да је отворена могућност за распуштање локалног парламента зато што није конституисан у законском року.

- Закон каже да Народна скупштина РС на приједлог Владе Српске може да распусти локални парламент ако се не конституише у року од три мјесеца од дана потврде изборних резултата. Тај рок је прошао 15. марта и ја чекам шта ће одлучити надлежни органи - каже Ђуревић.

Када је ријеч о могућности да Скупштина у складу са чланом 38. Закона о буџетском систему предложи и усвоји буџет, он каже да Министарство финансија мора дати сагласност на приједлог буџета.

- Не желим ништа да прејудицирам и држим се мишљења Министарства управе и локалне самоуправе које је, као што сам и рекао, констатовало да су утврђене неправилности у поступку конституисања СО Вишеград - каже Ђуревић.

Тијесна већина

Конститутивна сједница Скупштине општине Вишеград, чију је законитост оспорило ресорно министарство, одржана је 12. јануара ове године.

Тијесну већину у Скупштини, која броји 21 одборника, формирала су четири одборника СДС-а и по један ПДП-а, НДП-а, ДНС-а, Покрета за Вишеграда, СПС-а, Народа и правде и СНС-а. За предсједника СО је изабран Мухамер Софовић из НП-а, а за потпредсједника Марко Ристић из СПС-а. У опозицији је остало седам одборника СНСД-а, по један Уједињене Српске и СДА и независни одборник Младенко Тасић, који је изабран као кандидат ДНС-а, али је напустио ту странку и прикључио се НПС-у Дарка Бањца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана