Скупштина општине Петрово није дала сагласност на детаљна геолошка истраживања

Срна
Foto: срна

ПЕТРОВО- Скупштина општине Петрово није дала сагласност на детаљна геолошка истраживања минералних сировина на подручју истражног поља „Гостиљ - Крушков До - Каменице - Какмуж“, у дијелу који се односи на подручје ове општине, а која спроводи компанија „Медени бријег“ из Бијељине.

 Начелника општине Озрена Петковића Скупштина општине Петрова задужила је да од надлежног министарства Републике Српске тражи да преиспита законитост издатог рјешења.

Начелник је задужен и да од надлежног министарства и извођача детаљних геолошких истраживања тражи обустављање свих истражних радњи до утврђивања законитости издатог рјешења, наводи се у закључцима о Информацији о геолошким истраживањима која на подручју општине Петрово врши компанија „Медени бријег“, а који су прихваћени гласовима 13 одборника, док су два била уздржана.

Петковић је рекао да су закључци усвојени јер је прекршен члан девет Правилника о поступку одобравања детаљних геолошких истраживања, с обзиром да је ријеч о новом истражном пољу у односу на локалитет „Кечковац-Столић“, за које је ресорно министарство дало сагласност, и на којем се налази главни водозахват воде за пиће који, према просторном плану Републике Српске, залази и на подручје парка природе, о чему је већ обавијестио компанију „Медени бријег“.

Он је изјавио новинарима да је ово истраживање изазвало и велико незадовољство код мјештана Петрова.

Одборници су данас усвојили Нацрт ребаланса буџета општине у износу од 3.351.270 КМ, који је за 200.010 КМ већи од плана буџета, као и Нацрт буџета за 2022. годину у износу 3.162.390 КМ. Начелник општинског Одјељења за привреду и финансије Мирјана Арсенић током обраћања навела је да су оба нацрта добила подршку Министарства за финансије Републике Српске уз мање препоруке.

Против усвајања Нацрта буџета за наредну годину био је одборник СПС-а Дејан Василић, оцјењујући да он није развојни већ политички, а одборник ПДП-а Младен Томић сматра да је буџет могао бити и већи да је општина озбиљније приступила концесионим накнадама и порезу на непокретност.

Одборници су одобрили ангажовање по 5.000 КМ Ловачком удружењу Озрен на име капиталног гранта, те мјесној заједници Пањик на име учешћа у асфалтирању пута Врела - Пањик.

На данашњој сједници покренута је иницијатива за издвајање Шумске управе Петрово из Шумског газдинства Добој и формирање Шумског газдинства „Озрен“ Петрово у шумском - привредном подручју „Петровско“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана