Скупштина општине Котор Варош одбила налог за смјену начелника

Дарко Гавриловић
Скупштина општине Котор Варош одбила налог за смјену начелника

Котор Варош - Четири вршиоца дужности начелника одјељења у општини Котор Варош остају и даље на тим функцијама јер је Скупштина општине јуче одбила приједлог начелника општине Зденка Сакана да буду разријешени.

Сакан, који је кадар ПДП-а, предложио је да буду разријешени начелници Одјељења за финансије Драгана Петрушић (ПДП), Одјељења за просторно уређење Борис Марковић (ПДП), Одјељења за друштвене дјелатности Немања Панић и Одјељења за привреду Предраг Тешић (СП). Тај приједлог је услиједио како би било спроведено рјешење Управне инспекције Министарства управе и локалне самоуправе РС, која је утврдила да начелницима недостају адекватне дипломе, радно искуство или положен стручни испит, што су услови за рад у управи. Због тога је наложено да Скупштини општине буде предложено њихово разрјешење и запријећено прекршајном пријавом уколико то не буде учињено.

Дан прије сједнице било је извјесно да ће поменута четворка бити разријешена, али не и како ће бити попуњена упражњена мјеста, због чега је на сједници и дошло до преокрета. Одборници владајуће коалиције коју чине СДС, ПДП, СДА и СП нису прихватили Саканов приједлог за разрјешење јер он није предложио именовање нових вршилаца дужности начелника. Одборници петог члана коалиције, ДНС-а, нису присуствовали сједници, док су за смјене гласали опозициони СНСД и Листа "СРС - Српска у сигурне руке".

Пред Саканом, међутим, и даље остаје задатак да спроведе рјешење инспекције и да вршиоци дужности начелника који не испуњавају услове за те позиције буду разријешени.

Сакан је рекао да ће општина наставити нормално да функционише и да одлуком скупштинске већине није прекршен закон.

- Све процедуре ће бити спроведене у складу са законом и поштоваћемо рокове о разрјешењу четири начелника и именовању нових - нагласио је Сакан.

Опозициони одборници су истакли да је одлука скупштинске већине скандалозна и да представља непоштивање институција РС.

- Ово што су урадили је невиђена лакрдија. Невјероватно је да не желе да испоштују налог инспекције и да се на овакав начин понашају према институцијама РС. Апелујемо на институције да не дозволе да рјешење инспекције не буде спроведено. Ми смо тражили да дневни ред буде допуњен и тачком која се односи на именовање нових начелника јер је то законска обавеза - рекао је шеф клуба одборника СНСД-а Бранко Понорац и додао да је дошло и до пуцања скупштинске већине.

Шеф клуба одборника Листе "СРС - Српска у сигурне руке" Славко Ђукић каже да је непринципијелна скупштинска већина, коју осим странака Савеза за промјене чине СДА, ДНС и СП, дјеловала конфузно и без адекватног рјешења.

- Показало се да оваква већина не може функционисати. Одлука да не смијене начелнике и не поступе по налогу инспекције је неозбиљна и незаконита. Посљедице ће морати сносити онај ко је одговоран за извршење, а очекујемо и поновну реакцију надлежног министарства - истиче Ђукић.

Једини који је прошао скенер инспектора је вршилац дужности начелника Одјељења за стамбено-комуналне послове Слободан Гелић из СДС-а. Накнадно му се придружио и страначки колега на челу Одјељења за општу управу Славен Момић, који је након што је инспекција утврдила да не испуњава услове положио стручни испит и стекао право да остане на функцији.

Секретар и признања

Одборници су именовали Снежану Јурић за секретара Скупштине општине, која је до сада била вршилац дужности.

Прихваћен је приједлог Комисије за признања и награде да Златна повеља поводом Дана општине буде додијељена предсједавајућем Предсједништва БиХ Младену Иванићу и вишем асистенту на Архитектонско-грађевинском факултету у Бањалуци Славку Васиљевићу из Котор Вароша, а да посебна захвалница буде уручена Министарству здравља и социјалне заштите РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана