Скупштина општине Језеро једногласно одлучила: Обуставити геолошка истраживања

Срна
Скупштина општине Језеро једногласно одлучила: Обуставити геолошка истраживања

ЈЕЗЕРО - Скупштина општине Језеро данас је једногласно усвојила закључак којим од Министарства рударства и енергетике Републике Српске тражи хитну обуставу геолошких истраживања и укидање рјешења о њима у дијелу који се односи на подручје ове општине, потврдила је предсједник локалног парламента Драгана Карага.

"Одборници су били једногласни, а како ће ситуација даље тећи - не знам. Биће ангажован адвокат, правни тим, који ће пратити даљу процедуру", изјавила је Карага новинарима.

Начелник општине Језеро Снежана Ружичић појаснила је да је на подручју ове локалне заједнице фирма "СНК метали" кренула са истраживањем руда на бази одобрења надележног министарства.

Она је навела да је као начелник општине укључивала и информисала јавност о свим догађајима, као и о свим информацијама које су имали од фирме и од Министарства.

"С обзиром на то да је уочена велика забринутост становништва, која је ескалирала у септембру, прије неколико дана организован је и трећи округли сто. Трудила сам се да одговорно приступим овој теми, тражила одређене информације и од струке, а ослушкивала и свој народ", рекла је Ружичићева.

Ружичићева је истакла да на сваку бригу и страх треба да одговоре тако што ће стати на страну становника.

"Жао ће ми бити ако се некад покаже да је можда било и тих еколошких, добрих руда. Боли ме одлазак становника одавде и то што је велика незапсленост. Сви смо забринути за своју природу", рекла је Ружичићева.

Одборник ПДП-а Милан Кутањац наводи да је шест одборника прије неколико дана поднијело иницијативу да се донесе овај закључак за обуставу геолошких истраживања, напомињучи да постоји много разлога због којих то траже.

"Неки од разлога су што се геолошка и хеликоптерска истраживања врше и вршена су унутар обухвата насељеног подручја. Причињена је и даље се чини инфраструктурна штета локалном становништву на приватној и друштвеној имовини, животној средини, биљном и животињском свијету", рекао је Кутањац.

На подручју општине Језеро почела су геолошка истраживања према пројекту детаљних геолошких истраживања бакра, жељеза и пратећих метала на истражном простору Сињаково, која изводи Компанија "СНК метали" по одобрењу надлежног министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана