Скупштина града Добоја усвојила буџет за наредну годину, опозиција бојкотовала

НН
Foto: Aрхива

ДОБОЈ- Одборници старог сазива Скупштине града Добој усвојили су данас, иза затворених врата, буџет за наредну годину у износу од 47.812.000 КМ, а опозициони одборници су бојкотовали трећу посебну сједницу парламента јер је тврде незаконита с обзиром да су мандати одборницима истекли.

"ЦИК није одобрио одржавање оваквих скупштина, и сматрамо да ће поништити све одлуке како у Добоју, тако и у другим мјестима гдје су одржане овакве незаконите сједнице скупштине. Не видим шта је толики проблем с обзиром да ће већина општина и градова у РС прећи на привремено финансирање, зашто то не би и град Добој", казао је Ведран Глигорић, одборник СП-а, један од шест одборника (троје социјалиста, те по један одборник СДС-а, ПДП-а и ДНС-а) који нису присуствовали сједници.

Они су се медијима обратили испред скупштинске сале.

"На основу мојих сазнања које сам добио из ЦИК-а нама су мандати истекли прије мјесец дана, самим тим ми више немамо право да одлучујемо о буџету града Добоја", каже Дејан Ковачевић, одборник ДНС-а.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић (СНСД) поручио је да нема ништа незаконито у томе што су одборници изгласали најважнији документ за функционисање ове локалне заједнице, те подсјетио на ранију одлуку Суда БиХ. 

"Свакако Суд БиХ, када су избори пролонгирани мимо закона на 45 дана, је рекао до избора нових одборника, тј. градоначелника и начелника ми ћемо премостити тај период, и управо ми смо данас премостили тај период да грађани не би испаштали. Ми смо комплетну процедуру провели, од нацрта, јавне расправе, сагласности Министарства финансија и 2021. година има најзначајнији документ, а то је буџет града, и ово смо управо урадили из разлога што не желимо да грађани осјете било какве посљедице након политичких одлука ЦИК-а", рекао је Јеринић.

У пракси већ постоје случајеви, кажу у руководству Скупштине града да стари сазив несметано функционише.

"Имамо примјер гдје Влада ФБиХ у Сарајеву функционише 2,5 године у старом сазиву, Мостар фунционише ево дванаест година у старом сазиву, тако да ово што смо ми одрадили је све по пе есу из разлога што не знамо хоће ли бити поновљени избори и када ће бити поновљени. Град Добој мора да функционише. ЦИК кад донесе своју одлуку ми ћемо испоштовати и то је то", казао је Мурвет Бајрактаревић, потпредсједник Скупштине града.

Трећа посебна сједница Скупштине града са четири тачке дневног реда трајала је рекордних осам минута, а новинари нису могли присуствовати засједању из, како је речено, епидемиолошких разлога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана