Скупштина града Бијељине: Градоначелник да предложи мјере за смањење загађења ваздуха

Срна
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА - Скупштина града Бијељина задужила је градоначелника Бијељине Љубишу Петровића да заједно са стручним лицима из области екологије припреми приједлог мјера да би се до наредне сезоне гријања смањило загађење ваздуха јер је неприхватљиво да Бијељина буде најзагађенија у Европи.

Овакав закључак једногласно је усвојен на скупштинском засједању 3. марта, а њиме је градоначелник обавезан да приједлог мјера припреми у року од 90 дана, као и приједлог начина њиховог финансирања, саопштио је Стручни тим Скупштине града.

Стручни тим је напоменуо да у буџету тренутно нема опредјељених средстава за ову намјену и да Град, у сарадњи са ресорним министарствима, треба размотрити све могућности кориштења грантова и повољних кредита међународних институција, ЕУ и других институције и организација на регионалном и републичком нивоу.

У саопштењу су подјетили да се предсједник Скупштине Александар Ђурђевић, који је предложио усвајање закључка, обавезао да у року од 30 дана од пријема приједлога мјера сазове тематску сједницу парламента о овом питању.

"Циљ је да се до наредне грејне сезоне елиминише што већи број узрочника загађења и заштити здравље људи, јер је неприхватљиво да Бијељина буде најзагађенији град у Европи", наводи се у саопштењу.

Стручни тим је подсјетио да су као евентуалне мјере до сада помињане увођење олакшица и субвениција грађанима и привредницима који граде објекте или да у већ изграђеним инсталирају еколошки прихватљиве начине гријања попут топлотних пумпи и геотермалне енергије, кориштење биомасе, соларне енергије.

Помињано је и прикључење градске топлане на гас и измијештање ван градске зоне, развијање градског превоза и низ других мјера.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана