Скупа сточна храна исушује “ријеку млијека”

Сретен Митровић
Скупа сточна храна исушује “ријеку млијека”

РОГАТИЦА - И поред константно ниске откупне цијене млијека пољопривредници у Рогатици повећавају производњу, што потврђује податак да је за шест година количина испоручена мљекарама утростручена, али је судбина ове гране неизвјесна, јер цијена сточне хране не престаје да расте.

Према подацима општинског Одјељења за локални развој, привреду и друштвене дјелатности, 2015. године произведено је и мљекарама предато непуних 426.000 литара. Већ 2017. године тај број је скочио на 690.000 литара, док је лани достигао 1,132 милиона литара млијека.

Повећање откупљених количина резултат је и сталног повећања броја произвођача, којих је сада више од стотину. Међутим, мљекари поручују да је извјесно смањење производње, али и броја фармера, док је год литар млијека 50 фенинга, а трошкови производње расту чак у троцифреним процентима.

Драго Каришик из Гучева, који се са 70.887 испоручених литара нашао међу топ десет највећих произвођача у прошлој години, каже да су заслуге за то повећан број музних крава и пасминског састава грла.

- Тренутно имам 13 грла чешке и аустријске високомлијечне сименталке, које уз добру исхрану и његу, коју засад некако обезбјеђујем, дају “ријеку млијека”. Хоће ли и даље тако ићи велико је питање. Разлог је ненормално и стално повећање цијена сточне хране, посебно концентрата без којег нема доста и квалитетног млијека - прича Каришик.

Додаје да је килограм концентрата са 0,48 отишао на 0,82 марака, а цијена млијека повећана је за свега 0,05 марака по литру.

- Сада је бала сијена са природних ливада четири, а прошле године била је испод двије марке. Слично је и са осталом сточном храном, што директно утиче на производњу млијека, а тиме и на зараду узгајивача крава, која никада није била адекватна уложеном труду и трошковима - каже Каришик.

На исплату од откупљивача и субвенције нема замјерки.

- Што се тиче мљекаре “Пађени”, ја немам замјерки. Све што произведем и предам уредно, али понекад са мало закашњења плате. И држава извршава обећано и отуд разлог да сам за годину дана производњу повећао за више од 5,5 пута - истакао је Каришик.

Због повећања цијена сточне хране, посебно концентрата, на мукама је и Витомир Перишић, који је лани испоручио 33.777 литара млијека.

- Концентрат би требало да замијени повећана производња травнодјетелинских смјеса, али и ту су цијене кочница због поскупљења вјештачког ђубрива и нафте. То ће сигурно утицати на сјетву, а тиме и на количину травнодјетелинских храњива. То опет значи мање млијека и мање зараде нас произвођача, поготово ако би се, не дај Боже, поновила прошлогодишња суша - каже Перишић.

Рекордери

Рекордер по количини испорученог млијека је 2020. године била породица Витомир са фармом у селу Добрашина. Прошле године примат је преузела фарма “Кајтаз” са Пискавица у мјесној заједници Берковићи, која је мљекари “Пађени”, са којом има дугорочно уговорену сарадњу, предала 144.000 литара или за 157 одсто више него годину раније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана