Шкрбићу уручено признање јапанског Министарства

срна
Foto: срна

БАЊАЛУКА- Амбасадор Јапана у БиХ Макото Ито уручио је признање јапанског Министарства спољних послова Ранку Шкрбићу за допринос разумијевању Јапана и БиХ, и то послије студија у Јапану 1989. године на којима је декан бањалучког Медицинског факултета боравио као стипендиста јапанске Владе.

Шкрбић, који је добитник овог јапанског признања за ову годину, уједно је и први лауреат из БиХ.

Он је захвалио представницима Јапана за признање и додао да је на бази контаката које је стекао током едукације усмјеравао овдашње младе истраживаче да и они крену његовим путем.

"На основу тога, више од 30 људи из разних области науке било је краће или дуже на усавршавању у Јапану. Нисам то радио ради добијања неке награде, већ да помогнем да успоставимо везе и контакте, те да што више повежемо јапанску и нашу културу", рекао је Шкрбић данас новинарима.

Он је додао да су, захваљујући овим и другим везама, Република Српска и БиХ добили прве лијекове за лијечење вируса корона. Амбасадор Јапана у БиХ Макото Ито рекао је да је Шкрбић заслужио признање захваљујући ономе што је учинио на плану остваривања пријатељских односа између Универзитета Бањалука, Српске и БиХ са Јапаном.

"Шкрбић је помогао не само успостављању веза на пољу медицине, већ и културе и других видова пријатељства наших земаља", рекао је Ито.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да је Шкрбић добио високо признање Јапана и захвалио тој земљи за несебичну помоћ у области унапређења науке на овим просторима.

"Захвални смо и господину Шкрбићу што је омогућио да се знатан број наставника и сарадника нашег универзитета усавршава у Јапану. Они су међу носиоцима истраживачких активности код нас", подсјетио је Гајанин. Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић је у обраћању честитао Шкрбићу и захвалио Јапану за помоћ у школовању овдашњих кадрова.

Признање министра спољних послова Јапана додјељује се појединцима и групама са запаженим резултатима на међународном плану с циљем препознавања њиховог доприноса промоцији пријатељства између Јапана и земаља региона и свијета.

Додатни циљ је подршка јапанске јавности активностима добитника признања. Церемонија уручивања признања Шкрбићу одржана је у просторијама Ректората Универзитета у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана