Школско звоно спремно дочекује ђаке у Србији у Горњој Црквини код Шамца

Анита Јанковић
Школско звоно спремно дочекује ђаке у Србији у Горњој Црквини код Шамца

Шамац - Основна школа "Црквина" у Горњој Црквини код Шамца, која је потпуно уништена у мајским поплавама 2014. године, дочекаће ђаке у другом полугодишту са новим називом "Србија" и модерном зградом која је никла на темељима старе школе.

Одлуку о новом имену донијела је Влада РС на захтјев руководства школе, а водила се помоћи коју је Влада Србије обезбиједила за изградњу нове зграде. Радови су приведени крају уз помоћ међународне организације УНДП.

"Србија" ће у понедјељак дочекати 225 ђака са новим школским намјештајем и опремом. Кабинети, тоалети, ходници, зборница и библиотека, који су распоређени на два спрата, урађени су по посљедњим стандардима.

Директор школе Мара Ђокић каже да нестрпљиво чека да чује грају и смијех у школском дворишту.

- Чекали смо, вјеровали и коначно дочекали нову зграду. Вриједјело је сваког минута. Када након готово двије године чекања погледам колико је школа лијепа и модерна, а изнад свега функционална, обузме ме милина. Ушушкана међу оморике, обасјана сунцем, пуна топлине и свјетлости, школа је спремна да прихвати ђаке - каже Ђокићева, која је свакодневно долазила на градилиште и гледала како зидине стасавају у прелијепу зграду у непрегледној посавској равници.

Осим што ће знање убирати у најбољим могућим условима, велика олакшица за ђаке је и што више неће морати да путују.

- До сада су морали путовати у Шамац и наставу похађати у просторијама средње школе "Никола Тесла". Иако је трошкове превоза сносио УНДП, ученицима је досадило путовање и сељакање - рекла је Ђокићева.

Одушевљење не крије ни наставник разредне наставе Саво Тодоровић, који каже да је поплава много тога однијела становницима РС, нарочито Шамчанима, али им је донијела и школу које се не могу нагледати.

- Све што ученик и просвјетни радник може да пожели школа "Србија" има. Дјеца су сваки дан запиткивала када ће бити готова, а радост и одушевљење ће достићи врхунац кад ушетају на врата и виде шта их чека - радосно говори Тодоровић.

Прича да једва чека почасни час са својим ђацима у топлој и савремено опремљеној учионици.

- У новом амбијенту ћемо радити с пјесмом и заборавити ружне ствари кроз које смо пролазили због поплава - поручује Тодоровић и додаје да је нова школа други дом за малишане седам околних села.

Стара монтажна школска зграда, саграђена 1967. године, за вријеме поплава у потпуности је уништена, а ђаци су били принуђени да наставу похађају у просторијама Мјесне заједнице Крушково поље и халама на имању породице Маслић. Школа "Србија" је требало да буде завршена почетком септембра прошле године, али је дошло до помјерања рока након што је УНДП отказао радове јер су установљени недостаци код првог извођача.

Обнова школа

У оквиру програма за опоравак од поплава који финансира ЕУ до сада је уложено око 15 милиона марака у обнову 58 образовних установа у РС. Санирано је 19 средњих и 39 основних школа у Бањалуци, Бијељини, Челинцу, Дервенти, Добоју, Градишци, Костајници, Котор Варошу, Лакташима, Модричи, Новом Граду, Петрову, Приједору, Српцу, Шамцу, Шековићима и Зворнику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана