Школе у природи пишу више оцјене

Милијана Латиновић
Школе у природи пишу више оцјене

Бањалука - Школе у природи и излети које школе организују у Републици Српској показали су се као пун погодак, јер ђаци на тај начин много лакше савладавају лекције и упијају знање, а резултат су више оцјене у дневницима.

Школе у природи организују се за ученике од првог до петог разреда у априлу или мају, а излети крајем септембра и нису обавезни, већ о њима одлучују директори који их уврштавају у програм рада, а у договору са родитељима. Трошкове обиласка дестинација као што су Национални парк "Козара", родна кућа Петра Кочића у Стричићима код Бањалуке, Андрићград и Тјентиште, сносе родитељи.

- Школе у природи се организују на територији РС или ФБиХ и могу трајати до десет дана. За ученике од првог до трећег разреда излети се организују на дестинацијама које су од школе удаљене највише до 30 километара - истакли су у Министарству просвјете и културе РС и додали да се излети планирају годишњим планом рада школе.

Основци из Семберије у оквиру једнодневних излета сваке године посјећују околину Бијељине, Национални парк "Козара", те знаменитости Бањалуке и Добоја.

- Много више ефекта има учење у природи, када ђаци уживо виде оно о чему се пише у уџбеницима. Распознају птице, биљке и животиње, упознају градове и историјске знаменитости. Излети и школе у природи идеална су прилика да ученици упознају Српску - рекла је предсједница Актива директора основних школа на подручју Бијељине Милица Перковић и додала да се цијене излета крећу од 15 до 40 КМ, у зависности од дестинације.

Директор бањалучке Основне школе "Свети Сава" Мирослав Попржен каже да су ученици петог разреда ове школе прије два дана ишли на излет на Козару.

- Ђаци кроз игру уче одређене лекције из историје, географије или биологије, у зависности од локације на којој бораве. Неизоставан дио сваког излета су и спортска такмичења - рекао је Попржен и додао да већина ученика иде на излете.

Да одређене лекције из природе или географије ђаци много боље савладају на лицу мјеста, потврђује и педагог у бијељинској Основној школи "Меша Селимовић" Мила Ковачевић.

- Евидентно је да ученици боље разумију одређене лекције након што виде у природи оно што је написано у књигама. Показују то и оцјене након школе у природи и излета - рекла је Ковачевићева.

Тјентиште, манастири Добричево и Тврдош, Пребиловци и Андрићград најчешће су дестинације које обилазе основци из Требиња.

- Упознавање са природом и знаменитостима како нашег града, тако и других крајева РС и социјализација дјеце основни су циљеви излета које организујемо. Ученицима је увијек занимљиво када посјећују мјеста на којима раније нису били и брже усвајају знања учећи у природи - рекао је директор требињске ОШ "Свети Василије Острошки" Милорад Надаждин.

Иако се слажу да су школе у природи веома корисне за дјецу, родитељи сматрају да би цијена ових путовања могла да буде нижа.

- За неколико дана школе у природи плаћамо 300 - 400 КМ, што је заиста пуно. Ако се већ сви слажемо да су овакви видови учења корисни за дјецу, зашто се они онда не учине приступачнијим? Многи родитељи не могу да приуште својој дјеци оваква путовања - рекла је мајка једанаестогодишњака из Бањалуке.

Излети изван РС

Према Правилнику о извођењу излета, школама које се налазе у пограничним подручјима Министарство просвјете и културе РС може на основу приложеног програма о стручној оправданости дати сагласност за излет изван РС и ФБиХ.

- С обзиром на то да се налазимо уз саму границу с Црном Гором, организујемо излете и до манастира Острог - рекао је директор ОШ "Свети Василије Острошки" у Требињу  Милорад Надаждин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана